Létrehozva: 2021.04.22.

Hétvégén nyithatnak a teraszok, további könnyítések jöhetnek

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, várhatóan már szombaton kinyithatnak a teraszok és további intézkedések jöhetnek.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy az újraindítás különböző szakaszait a beoltottak számához igazították, a következő szakasz 3,5 millió beoltottnál van. A miniszter szerint ezt már a hétvégén, valószínűleg pénteken elérjük.

Pénteken a belügyminiszter állapítja meg ezt határozatban, így szombaton a teraszok megnyithatnak. Fél 10-ig lehetnek nyitva, és 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete.

A kormány sikeresen pótolta a kiesett Johnson&Johnson vakcinákat, így 1 millió kínai vakcina érkezik, 600 ezerrel több, mint a szerződésben szerepel.

A jövő héten a 4 milliós határt is átléphetjük, azt követően a 4,5 milliós határt is. Aki most regisztrál, 1-2 héten belül be lehet oltva. 260 embert oltottunk be regisztráció nélkül, ők egészségügyi dolgozók, idősotthoni lakók, dolgozók. A társadalmi immunitáshoz 6 millió beoltott szükséges.

Azt is kiemelte, hogy szerdán 70 ezer ember kapott SMS-t, ők online foglalhatnak időpontot és oltást a 4 egyetemvárosban. Ezt követően ez általánossá válhat.

Szót ejtett arról is, hogy helyes döntésnek bizonyult, hogy kinyitották az óvodákat és általános iskolákat. 60, illetve 75 százalék ment óvodába, iskolába, azóta ez a szám növekszik.

Módosul a költségvetés

A koronavírus-járvány miatt a 2021-es költségvetés módosítása vált szükségessé. Nemsoká a 2022-es tervezetet is benyújtjuk. Az ideit a GDP 12 százalékáig módosítjuk.

A 2021-es költségvetés módosítása és a 2022-es költségvetés is az újraindítás költségvetése lesz. 6000 milliárd forintot különített el a kormány a gazdaság újraindítására – tette hozzá.

Vannak biztató jelek: 66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban. Közel van a cél, hogy ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt.

Ezért kell meghosszabbítani a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet meghosszabbítására azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget. Ez a meghosszabbítás azt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége biztosított legyen. A veszélyhelyzet véghatárideje az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetéhez számított 15. nap – mondta Gulyás.

„Továbbra sem tudtunk politikai egységet létrehozni a védekezés területén, az nem politikai teljesítmény, hogy a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal akarják lejáratni az egészségügyet” – mondta Gulyás, majd hozzátette:

„A baloldal hagyjon fel az oltásellenességgel.”

Gulyás Gergely azt is elmondta, a további lazításokról Orbán Viktor a következő napokban ad majd tájékoztatást.

Arra a kérdésre, hogy milyen utazási jog járhat a védettségi igazolványokhoz a határok mentén élőknek, Gulyás Gergely úgy válaszolt: az elsők között lesz ez a jog, amit mi a magunk részéről megadunk. Napokon belül oltott lesz a felnőtt lakosság fele itthon, de a környező országokban nem állnak így, ezért óvatosnak kell lenni. Elsőként a család- és rokonlátogatások területén lehet enyhítés.

Mit lehet kezdeni az el nem oltott vakcinákkal? Hogy növelhető az oltakozási kedv?

„Csak kívánhatjuk magunknak, hogy legyen vakcinafelesleg” – válaszolta a miniszter. A vakcina 6 hónapra nyújt védettséget, optimista becslések szerint 2 évre. Ha belegondolunk abba, hogy december végén kezdtük az oltást, egyes egészségügyi dolgozók védettsége akár le is járhat a nyárra. Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem áll rendelkezésre elegendő vakcina. Ettől függ, hogy beszélhetünk-e majd vakcinafeleslegről.

Kell-e harmadik oltás?

Gulyás kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy kell-e harmadik oltás, és mikor. A legfontosabb, hogy a kormány a legrosszabb helyzetre készül, és mindent megtesz, hogy legyen elegendő vakcina – tette hozzá.

Aki hisz a baloldal oltásellenes kampányának, az meghalhat

„Ha bárki hisz a baloldal oltásellenes kampányának, az meghalhat” – mondta kérdésre Gulyás. Már nemcsak a legidősebbek a legveszélyeztetettebbek, mert az áldoztatok 95 százaléka 50 év feletti, míg 5 százaléka 50 év alatti.

Újabb álhírt buktatott le a miniszter

A Pécsi Tudományegyetemen nem állt le a daganatos betegek ellátása az elmúlt egy évben, a kezelt betegek száma nem csökkent – mondta kérdésre Gulyás.

Nyári táborok

Korai még döntést hozni a nyári táborokról – mondta kérdésre Gulyás. Május második felében lehet erről döntés.

Lesz minimálbér-emelés?

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a minimálbért kell emelni, és nem az adómentességet erőltetni. Most a jobboldali kormány több mint 100 ezerrel emelte a minimálbért, míg a baloldal csak 25 ezer forinttal.

A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Galgóczi Ágnes elmondta, a járvány elérte a platóját, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, ez az oltási programnak is köszönhető. A beoltottak száma 3 419 450, ebből a második részoltást már 1 453 300 ember kapta meg.

A magyar átoltottság ezzel elérte a 34,4 százalékot, szemben az Európai Unió 19 százalékos átlagával – tette hozzá az osztályvezető.

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta: újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel 760 967-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, így 26 001-re nőtt az elhunytak száma. Kórházban 7507 beteget ápolnak, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen.

A vendéglátóhelyek és a vendégek is készülnek a teraszok nyitására – mondta. Hangsúlyozta, hogy a nyitás nem jelenti a vírus végét. Hozzátette: továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása. A pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe.

Galgóczi Ágnes közölte, a héten Pfizer-, Moderna- és Szputnyik vakcinákkal folytatódik az oltóprogram. Kérte, hogy mindenki, akit hívnak, adassa be magának a második védőoltást is, mert az ad teljesebb, hosszabb távú védettséget. Úgy fogalmazott: „az oltások növelésével közelebb kerülünk a normális élethez és elkerülhetjük a további járványhullámokat.”

Szólt arról is, hogy a második oltás előtt az oltóorvos kikérdezi a pácienst, milyen reakciókat tapasztalt az első vakcina beadását követően. A hőemelkedés, a láz, a bőrpír, az izomfájdalom, a fejfájás és a rossz közérzet átmeneti reakciók, maguktól elmúlnak. A fertőzés következményei, a súlyos betegség, a kórházba kerülés, a többszervi elégtelenség és a tragikus kimenetel nagyobb kockázat, mint a védőoltással járó oltási reakciók – emelte ki.

Az osztályvezető ismételten hangsúlyozta a regisztráció fontosságát és azt, hogy valamennyi, Magyarországon használt vakcina biztonságos és hatásos.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Szakértők mondják el az igazságot, hogy mekkora fizetés kell 2024-ben Magyarországon a tisztes megélhetéshez

ripost.hu

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra