INSIDER

Hiába csökkent az áfa, újra többet fizetünk a tejért a multiknál

Alig telt el három hét a tartós tejek áfacsökkentése óta, máris több helyen megemelték az év eleji árakat. Sőt, olyan tejeket is találtunk, amelyek a mostani 5%-os áfa mellett többe kerülnek, mint a tavalyi 18%-os áfával. A Ripost áruházi körképe.
  • Szerző: Ripost

Sajnos beigazolódtak a pesszimista jóslatok: a %% munkatársai megdöbbenten tapasztalták, hogy hiába csökkentették három hete a tej áfáját, a kezdeti kampány után több áruházlánc is szép csendben felemelte számos tejmárka árát. Így az áfacsökkentéssel járó, vevőket érintő kedvezményt máris megtartották maguknak a multik...

Gyorsan emelt az Auchan

Büszkén hirdette az Auchan: 5% a tej áfája. Ennek ellenére fillérre pontosan ugyanannyiba, 189 forintba kerül az Auchan 2,8%-os pasztőrözött teje most, mint decemberben (érdemes megnézni a katalógusfotón, hogy mennyiről akcióztak a karácsonyi szezonban!).

Ráadásul a cég a tej áfacsökkentését beharangozó hirdetésében kiemelte: a saját márkás Tuti Tipp 1,5%-os 1 literes teje 175 forint helyett 148 forint. S tényleg annyiba került.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ám a héten már 156 forintot kértek érte, ami 5%-os áremelést jelent!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ám ennél is durvább példa a cég reklámújságjában december elején 179 forintért kínált, 2,8%-os, egyliteres Abaúj Tej, mely a 2019-es áfacsökkentés után jelenleg 259 forintot kóstál…

Két márka is drágult a Tescónál

A brit cég magyar üzleteiben a tejrészlegen felirat hirdeti az áfacsökkentést. Ennek ellenére két keresett tejmárkánál is látványos áremelésre lettünk figyelmesek.

A szekszárdi székhelyű Tolnatej saját márkája, a Tolle ESL 2,8%-os teje 248 forintról 269 forintra drágult, ami több mint 8 százalékos emelést jelent, miközben az áfa csökkent!

Ugyanakkor a szegedi Sole-Mizonál készülő 2,8 százalékos Mizo tej 20 nap alatt átugrotta a 300 forintos lélektani határt: 298 forint helyett 319 forintot kérnek érte.

 

 

Az Auchan kérésére változtatás nélkül tesszük közzé az alábbiakat:

A január 25-én  „Hiába csökkent az áfa, újra többet fizetünk a tejért a multiknál” címmel írt cikkük téves információkat tartalmaz, így az olvasók számára félrevezető lehet az alábbi pontokban:
* A cikk által említett pasztőrözött, 2,8%-os termék friss tej, aminek ÁFÁ-ja 2017. január 1-től 5%. Ebben az esetben tehát nem változott a termék ÁFÁ-ja 2019. január 1-től, ez indokolja, hogy az eladási ára sem módosult.
* A cikkben megnevezett Abaúj tejet sem érintette a 2019. január 1-től érvénybe lépő  ÁFA változás, mivel ez a termék is friss tej, aminek ÁFÁ-ja 2017. január 1-től szintén 5%. Ennek a termékünknek tavaly a normál ára 259 Ft volt, és akciósan árultuk 179 Ft-ért.
* A Tuti Tipp 1,5%-os UHT tej esetében a 148 forint akciós ár volt, a normál ára esetében is érvényesítettük alapelvünket, mi szerint a 2019. január 1-től érvényes ÁFA-csökkentés teljes mértékét érvényesítjük eladási árainkban, ezért ennek az ára jelenleg 156 Ft.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?