Létrehozva: 2020.07.14.

Hiába zöld kategóriás Görögország, sorra mondják le a magyarok a buszos utakat

Bár zöld kategóriába tartozik Görögország, a járványveszély szempontjából sárga és piros besorolású országokon át vezet az út. Nem csoda, hogy az utazási irodák és az utazók is sorra mondják le a buszos utakat. Most belföldön a legbiztonságosabb nyaralni.

Átírta az idei nyaralási terveket a járványveszély. Miután Európa több országában is nő a fertőzöttek száma, a magyar emberek érdekében a kormány szigorította a határátlépést. Az első csatát a koronavírussal szemben közös összefogással megnyertük, a gazdaságot újraindítottuk, most ezeket az eredményeket kell megvédeni, megelőzni a második hullámot.

Napról napra is változhat a helyzet

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából, és annak érdekében, hogy a vírust ne hurcolják be külföldről, a kormány három csoportba sorolta az országokat az Operatív Törzs javaslata alapján, és szabályokat hozott külön a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, külön a többiek számára. Az országok besorolását hetente áttekintik, de ha valahol jelentősen nő a fertőzöttek száma, azonnal is változtathatnak az ország járványügyi minősítésén.

Fotó: Ripost Grafika

Az itthoni nyaralás most a legbiztonságosabb, és úgy tűnik, erre a megállapításra jutottak sokan, akik külföldi utat terveztek korábban: sorra mondják le az emberek a görögországi buszos és autós nyaralásokat, mivel kockázatos országokon kell keresztülhaladni a tengerpartig.

Más országokban sem egyszerű átlépni a határt

A turistáknak a Görögországba történő belépés előtt kérdőívet kell kitölteniük és szúrópróbaszerű vírustesztelésen kell átesniük. A görög hatóságok bejelentették, hogy július 15-én reggel 6 órától a Bulgáriával közös határon, a promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia, miután az utóbbi időben több tucat koronafertőzött turistát találtak az országban. Szerdától a magyar kormány a magyarok védelme érdekében a súlyos vagy enyhébb fertőzöttségű országokból hazatérők számára karantént ír elő. Bár Görögországban a fertőzöttség mértéke alacsony, a busszal vagy autóval odautazók sárga, illetve vörös kategóriájú országokon kelnek át, így hazaérkezésük után karantén vár rájuk. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a vírus behurcolását külföldről, számos országba ugyanis fertőzött turisták juttatták be újra a kórt. A horvát tengerpart ugyan zöld zónába esik, de a horvátoknál is ki kell tölteni kérdőívet. Hétvégén több mint két órát kellett várni a határátlépésre.

Letenye, 2020. július 11.
Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelő előtt, Letenyénél 2020. július 11-én. A határátkelőnél 2 órás várakozással kell számolni, mert a horvát hatóságok kötelezően regisztrálják belépőket.
MTI/Varga György

Kevesen vállalják be nyaralás után a karantént

Egyre többen mondják le az utakat, erről szólnak a görögországi Facebook-csoportokban megjelent posztok is:

L. Marianna: „Én érintett vagyok a hétfői lefkadai úttal. Teljesen korrekt módon felhívtak. Tájékoztattak, hogy a busz reggel indul Budapestről, mert 14-től kötelező lesz a görög határnál a covid teszt. Így azt még 13-án átlépjük. Viszont hazaérkezéskor is kötelező lesz a teszt és 14 nap karantén, vállalom-e az utat? (…) Sajnos így én most nem megyek. 4 hét „szabadság” és ekkora stressz... Sajnos nem fér bele...”

M. József: „(…) lemondtuk az idei nyaralásunkat, vissza is kaptuk a pénzt. Jól jártunk.”

L.-né E. Hédi: „Hát, fájó szívvel, de mi is lemondtuk.”

F. Alex: „(…) lemondtuk és visszakaptuk a pénzt is. Inkább megyek jövőre kétszer.”

Az irodák is igyekeznek segíteni

Az elsősorban Görögországra szakosodott Grand Tours utazási iroda a hétvégén bejelentette, hogy július 29-éig minden görög útját törölte. A már kint lévő utasokat igyekeznek szerdán éjfél előtt hazahozni, hogy ne kelljen karanténba vonulniuk. A bizonytalanság miatt az egész szezonra törölték a török, spanyol és olasz útjaikat, az utasok pedig átfoglalhatnak vagy visszakaphatják a befizetett teljes összeget.

Az Ibusz a hétfőn indult Olymposz autóbuszjáratuk utasait – hogy elkerüljék a karantént – repülővel hozza majd haza – a repülőjegy felárát pedig átvállalják.

Biztonságos itthon nyaralni

Magyarország egy biztonságos sziget a környező országok között, ezért meg kell akadályozni, hogy külföldről behurcolják a koronavírust. Felejthetetlen és koronavírus szempontjából is biztonságos nyári kalandok széles kínálata várja a pihenni vágyókat Magyarországon.

Van olyan utasbiztosítás, ami karanténra is fizet

„Olyan területre vagy régióban, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigényekre” – mondta a Ripost-nak korábban Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Annak, aki sürgősségi orvosi ellátásra szorul vagy igazolt koronavírus-fertőzés miatt kerül kórházba vagy karanténba, annak járhat térítés. Ám időközben megjelent a hazai piacon egy olyan utasbiztosítás, amely akkor is térít, ha valaki karanténba kerül, de nem kapta el a fertőzést. Megtéríti a többletköltségeket és egy adott összeghatárig az azonnali hazautazást is fedezi.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

magyarnemzet.hu

Olimpikonunk játszóterezett a kislányával, majd egyből érezte, nagy a baj

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin