INSIDER

Hihetetlen, mit találtak a sírok között az Új köztemetőben

Vécécsésze a sírkövek közt, bili a fejfánál, háztartási hulladék a száraz gallyak között. Vannak, akiknek már ez a hely sem szent. Kegyeletsértő állapotok uralkodnak az Új köztemetőben. A szörnyû állapotról a hulladékvadász oldalon számolnak be.
  • Szerző: Ripost

A %%t munkatársa megkereste a Budapesti Temetkezési Intézetet, ahonnan a következő írásos választ kaptuk.

„Társaságunk évente több millió forintot áldoz arra, hogy ezt az áldatlan állapotot megpróbálja felszámolni, azonban az is megállapítható, hogy társadalmi összefogás és akarat hiányában elenyésző változás érhető el. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. gondozásában jelenleg 15 telephely található, mintegy 500 hektár tartozik hozzánk.  Ennek a hatalmas területnek az egységes kezelése rendkívül összetett feladat. Temetőinkben éves szinten mintegy 31 ezer m3 vegyes hulladék keletkezik. Ennek legnagyobb részét a látogatok által behozott virágcsokrok, koszorúk, mécsesek teszik ki. Azonban az illegális hulladéklerakás több éve komoly problémát okoz.”

Mint megtudtuk a temetők fenntartója szeretett volna szelektív hulladékgyűjtést a temetőkben, de akadályba ütköztek, mivel a látogatók tágan értelmezték a temetői hulladék fogalmát, műanyag és egyéb le nem bomló tárgyakat is elhelyeztek   a temetői hulladék között.

A Budapesti Temetkezési Intézet tájékoztatása szerint az illegális szemétlerakók is megtalálják a módját, hogy vigyék be a szemetet a temetőbe. 

A behajtások alkalmával minden gépjármű alapos átvizsgálása lehetetlen küldetés

– fogalmaz a temető vezetősége.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?