INSIDER

Hihetetlenül vicces túlélőshow indult, 24 órában online nézhető

Elindult az első vicces állati valóságshow Magyarországon. Szerdán volt a "beköltözés": 8 különböző fajtájú tyúk tojásait helyezték be egy automata keltetőgépbe. A kiscsibék húsvét előtt pár nappal bújnak majd ki a tojásokból. De a vicc komoly: egyrészt a tojásról általában tudhatunk meg rengeteg hasznos infót, másrészt arra hívják fel a figyelmet húsvét előtt: ne ajándékozzunk élő állatot!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Azt már megszokhattuk, hogy a tévék túlélő- és egyéb showműsorokat adnak hosszú hetekig. Ezeket ma már egyre kevesebben nézik, ám itt a legújabb móka, a tojás-túlélőshow, amit meglepő módon egy hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talált ki.

 

Megvolt a beköltöző-show!

A Nébih YouTube csatornáján látható show célja, hogy a felelős állattartás szabályai szerint senki ne ajándékozzon másnak élő állatot. Bizonyára sokan szegezték figyelő tekintetüket szerda délután a képernyők elé, hogy a „beköltöző” show-nak is részesei legyenek. Szerdán délután négy órakor el is kezdődött a műsor.

Megjelent egy kéz, amely szépen sorban behelyezte a nyolc tojást a keltetőbe. Annak érdekében, hogy cirka három hét múlva kiscsibék bújhassanak ki a tojásokból, a gépen beállították az ideális hőmérsékletet és páratartalmat is.

Csütörtök hajnalban megkezdődött a keltetés, visszaszámláló mutatja, hogy mikor jön a műsor csúcspontja: a kikelés!

A tojásokat egy berendezés automatikusan forgatja is. Ráadásul a Nébih szakemberei rendszeresen érdekes információkat közölnek a tojások fejlődéséről. Elárulják például, hogy a nyolc tojásból várhatóan mennyi fog kikelni, sőt arra is választ kaphatnak a kíváncsi nézők, hogy a záptojás képes-e felrobbanni.

 

Lehet szavazni, tippelni, nevet adni!

A játék kitalálói arról is gondoskodtak, hogy mindez egy igazi interaktív buli legyen. Így például a nézők nevezhetik el a tojásokat, sőt az abból kikelő csibéket is. Megtippelhetik a pelyhes szárnyasok nemét, s izgulhatnak, hogy melyik tojásból bújik ki elsőként a csibe.

„Minden szavazás, tippelés a Nébih által működtetett Szabad a gazdi Facebook oldalon fog zajlani” – mondta el a %%-nak a Nébih sajtóreferense. Tehát, ha tippelni vagy szavazni akarunk, akkor azt a Facebook oldalon tehetjük meg. Arról is gondoskodtak a műsor kitalálói, hogy ne maradjunk le az érdekes részekről, előadásokról vagy szavazásokról. Az élő videó melletti chat ablak figyelmezteti a nézőket, ha valamilyen fontos esemény következik.

 

Ne ajándékozz élő állatot!

Bár az állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni, a világra jött kiscsibéket a Nébih szakemberei egy gondos gazdánál helyezik majd el. A csibék kikelése a tervek szerint április 16-17 körül várható.

Az egész tojás-túlélőshow-t nem véletlenül időzítették a húsvét előtti napokra: akkor kelnek ki a csibék, és sorsuk nyomon követésével a Nébih a felelős állattartás fontosságára, illetve arra hívja fel a figyelmet, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot!

 

Közvetítették a sasok világra jöttét
Nemrég a %Ripost% is beszámolt arról, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban élő közvetítés közepette kelt ki egy sas fióka. Mára mindkét fióka kikelt és azt nézhetjük élőben, hogy miként eteti és védi őket a sasmama.  A vadon élő madarak „élőzése” nem újdonság. Gólyához, cinegéhez, vércséhez, gyöngybagolyhoz is benézhetünk, de van medveles kamera is a Hargitán. Ha valaki szeretne értesülni az élő természetfilmekről, az feliratkozhat a hírlevélre a Filmdzsungel oldalán a https://filmdzsungel.tv/retisas-feszekkamera-a-duna-ipoly-nemzeti-parkbol/ címen.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?