Létrehozva: 2020.12.31.

Hol és milyen tűzijátékot szabad használni szilveszterkor? – Itt a válasz!

A kijárási tilalom betartását segítve a kormány betiltotta a köztéri tüzijátékok használatát szilveszterkor. Magánterületen szabad tüzijátékozni, ám a kültéri rakétákat csak magánházak kertjében lehet használni, erkélyen nem.

Tényleg csendes lesz ma az éj? Nem feltétlenül. Bár a kormány rendeletben tiltotta be december 28-a és január 1-je a tűzijátékok használatát közterületen a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartása és a tömegek, csoportosulások elkerülése érdekében, magánterületen idén is lehet használni bizonyos tűzijátékokat.

MTI Fotó: Mohai Balázs

150 ezres bírságot kockáztatnak

A szilveszteri tűzijátékok szerelmeseinek idén nem elég a különböző rakéták fantázianevét, hang- és fénytechnikai hatásait ismerni, azzal is tisztában kell lenni, hogy az adott terméket milyen pirotechnikai osztályba sorolták és az kültéri vagy beltéri használatra készült.

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását, valamint ezeknek a kisebb tűzijátékoknak a magánterületen történő felhasználását az év végi korlátozásáról szóló kormányrendelet nem tiltja, ugyanakkor az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás viszont tilos” – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommmunikációs Szolgálata. Fontos tudni, hogy a 3. osztályba tartozó termékeket sem megvásárolni, sem használni nem szabad idén. Aki ezt megszegi, szabálysértést követ el és akár 150 ezer forintra is büntethető.

Az erkélyen is csak beltéri tűzijáték használható

„Minden tűzijáték használata előtt el kell olvasni a használati utasítást, amiből kiderül, hogy a terméket beltéri vagy kültéri használatra gyártották, illetve a biztonságos védőtávolságra vonatkozóan is találunk információt” – hívta fel a figyelmet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. „A kültéri használatra gyártott termékeket idén csak a magánházak kertjében, udvarokon lehet használni. Mivel a terasz, erkély nem számít külterületnek, ott csak a beltéri tűzijátékokat szabad használni” – magyarázta a szakember.

Elmaradnak a legnagyobb durranások

A különböző pirotechnikai besorolások meghatározásai jól érzékeltetik, hogy milyen fény- és hanghatásokra lehet, illetve nem lehet számítani ma éjszaka. Az 1-es kategóriába pattogók, földi forgók, földtől el nem emelkedő kis, játékos effektek tartoznak, melyek 14 éves kortól használhatók. A 2-es kategóriába az alacsony kockázattal járó, 16 éves kortól kültéren használható legfeljebb 30 milliméteres, illetve 500 gramm hatóanyagú telepek, mozsarak, maximum 50 grammos rómaigyertyák, kisrakéták tartoznak.

Ugyanakkor a komolyabb és hangosabb – 18 éves kortól használható – 3-as pirotechnikai osztályú termékeket, mint például az akár 250 grammos rómaigyertyák, illetve a legfeljebb 1 kilós hatóanyagú, maximum 50 milliméteres telepeket idén tilos bevetni.

A Penny 14, a Tesco 18 óráig van nyitva

Miközben újévkor az üzletláncok egységesen zárva tartanak, szilveszterkor más-más időpontig fogadják a vásárlókat.

A Penny például 14, az Aldi, az Auchan és a Lidl 16, a Tesco üzletei pedig 18 órakor zárnak ma. A Media Markt szintén 14 óráig várja ma a vásárlókat. Az Arena Mall, a Mammut és a Westend bevásárlóközpont több üzlete szintén délután kettőkor zár.

Nem minden zár be újévkor

Nyitva lesznek a benzinkutak, az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, az önálló virágboltok, az újságosok, az édességboltok, a kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé.

Szilveszterkor szombati, újévkor vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok

A BKK járatai szilveszterkor iskolaszüneti, újévkor viszont ünnepnapi rend szerint közlekednek. A Volánbusz járatai ma szintén a tanítási szünetre érvényes menetrend szerint közlekednek, ugyanakkor újévkor több járatuk sem közlekedik, melyről a menetrendek.hu internetes oldalon lehet tájékozódni. A MÁV járatai szilveszterkor szombati, újév napján vasárnapi menetrend szerint járnak.

Bevetésre készen állnak az állatmentők

„Ez egy újfajta szilveszter lesz mindenkinek. Nem tudjuk,hogy mennyi bejelentés érkezik és azt sem tudjuk, mennyien fognak tűzijátékozni vagy petárdázni a tiltás ellenére. Engedélyünk megvan és kijárási tilalom alatt is menthetünk! Így biztosra megyünk és minden autónk kinn lesz az utcán és segítséget nyújt, ha szükséges!” – írja a Facebook oldalán az Állatmentő Liga.

Nagyon jó hír, hogy az összes bejegyzett állatvédő egyesület dolgozók és segíthetnek az állatok szilveszterkor, korlátozás nélkül! Közzétette: – & nbsp; 2020. december 29., kedd

Óvintézkedéseket kérnek a gazdiktól

Az Állatvédelmi Járőrszolgálat Kispest összegyűjtötte azokat a tennivalókat, amiket érdemes a felelős állattartóknak elvégezniük szilveszter éjszaka előtt.

– Az új év első néhány napján csak pórázon sétáltasd a kutyádat!

– Zárd be a kutyádat/macskádat a házba, garázsba, biztonságos helyre szilveszter estére, és győződj meg róla, hogy a kapu/kerítés biztonságos, nem tud kijutni rajta az állat.

– Legyen négylábú kedvenceden nyakörv bilétával, melyen a telefonszámod szerepel!

– Ellenőrizd, hogy a házillatod chipje működik és aktuálisak a rajta szereplő regisztrált adatok!

Szilveszter éjjel is él a kijárási tilalom

Január 11-éig este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, szilveszterkor is (kivételt csak rendkívüli helyzetek, illetve hivatalos, munkaadói igazolással munkába menet, illetve jövet jelenthet). Minden gyülekezés tilos, az éttermek csak elvitelre adhatnak ételt, a szállodák nem fogadhatnak turistákat. A színházak, mozik és szórakozóhelyek zárva tartanak. A családi összejöveteleken tízen vehetnek részt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán