Létrehozva: 2021.01.21.

Hónapokra szétválasztja a családokat a koronavírus

A Görögországban ragadt angol nagyit 9 unoka várja haza. A másfél éve Máltán született magyar kislányt a dédszülők nem láthatják. A Svédországban élő magyar nagyszülőket pedig három különböző országban várják felnőtt gyerekeik és unokáik. A járvány miatt viszont senki nem utazik sehova.

Kanadában, Magyarországon és Thaiföldön várják az unokák a magyar nagyszüleiket

Tóth István és felesége, Erika több éve Svédországban lakik, de gyermekeik és unokáik a világ három pontján élnek. A legkisebb, a három éves Leonardo Thaiföldön, az öt éves Noel Magyarországon, míg a legidősebb, a 13 éves Sela Luna Kanadában hiányolja őket. Eddig rendszeresen utaztak hozzájuk Erikáék, de most a járvány miatt sehová sem mennek.

Olvasói fotó

„Az elmúlt években kialakult egy szokás nálunk, hogy az év bizonyos szakaszait Kanadában, Magyarországon, Thaiföldön, illetve Svédországban töltjük. Így minden családtagunkkal tölthetünk egy kis időt” – mondja Erika a Ripost-nak. „Tavaly ősz óta viszont sehova sem megyünk, mert nem kockáztatjuk az egészségünket és másokét sem. Nem tartjuk biztonságosnak az utazást” – teszi hozzá. Ők is, mint sokan mások, videó beszélgetéseken tartják a kapcsolatot a családtagjaikkal, de alig várják, hogy jöjjön a tavasz és azzal együtt remélik, hogy a járványból is fellélegezhetnek végre.

Nem juthat haza Görögországból az angol házaspár

Az angliai Linda Bone párjával, Markkal tavaly augusztus végén utazott Görögországba, miután a járványhelyzet enyhült az Egyesült Királyságban. Terveik szerint néhány hetet akartak Zakinthos-i nyaralójukban tölteni, hogy a házat felkészítsék a hidegebb hónapokra, de a vírus közbeszólt. Így már lassan fél éve nem csatlakozhatnak a családjukhoz.

Olvasói fotó

„Eredetileg októberben akartunk visszamenni Angliába, de törölték a járatunkat. Utána többször újra foglaltuk, de azt is törölte a légitársaság” – kezdi történetét Linda lapunknak. „Novemberben ismét próbálkoztunk, még reméltük, hogy karácsonyra hazajutunk, és végre láthatjuk a gyerekeket és az unokákat. Meg is volt a jegyünk, de két hét karantén várt volna ránk a hazaérkezésünk után, úgyhogy semmiképpen sem töltethettük volna a családdal az ünnepeket. Sokat gyötrődtünk, míg meghoztuk a döntést, de úgy láttuk jónak, hogy még sem megyünk haza, mert nem lett volna értelme – mondja Linda, akinek a gyerekei is egyetértettek abban, hogy a görögországi nyaralóban vannak most a legjobb helyen a szülők.

„Mi biztonságban vagyunk a nyaralóban, de már nagyon mennénk haza. 5 gyerekem van, 9 unokám, 4 menyem, 1 vejem. Videón tartjuk ugyan a kapcsolatot, rendszeresen hívom a gyerekeket, már csak azért is, mert nyugdíjas tanárként besegítek az unokák online oktatásába, de ez nem ugyan olyan, mintha ott lehetnék velük. Nagyon hiányzunk egymásnak” – mondja Linda.

Még nem látták a Máltán élő dédunokát a gödöllői dédszülők

Zlatnik Natália szinte két éve nem hagyta el Máltát. Először kislányával, Kimberly-vel volt várandós, utána a baba volt túl pici az utazáshoz, aztán jött a koronavírus és az utazási korlátozások.

Olvasói fotó

„Egyszerűen azt érzem, hogy meg fogok őrülni, mert nem tudok kimenni az országból, míg tart ez a járvány. Nagyon nehéz a családom nélkül” – panaszolja a Ripost-nak Natália, akinek anyukája immunbeteg és a járvány miatt nem is utazhat. „A gödöllői nagyszüleimnek még meg sem tudtam mutatni a dédunokájukat és fogalmam sincs, mikor kerül erre sor. A máltai családok nagyon összetartóak és szeretnek összegyűlni. Nagynénik, nagybácsik, nagyszülők, mind összejönnek egy-egy születésnapnál, vagy ünnepnél. Volt, hogy akár harmincan is összegyűltünk. Nekem nem volt nagy családom, pedig mindig erre vágytam és a sokadalom nekem mindig enyhítette a rokonaim hiányát. A járvány miatt viszont most ez sincs” – sóhajt egy nagyot Natália.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin