INSIDER

Hosszú évekig is eltarthat egy koronavírusos felépülése, ezek lehetnek az utóhatások

Szlávik János infektológus beszélt a fertőzöttek teljes felépülésének folyamatáról.
  • Szerző: Ripost

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa azokról a tünetekről és utóhatásokról beszélt, az M1 aktuális csatornán, amiket a koronavírusból felgyógyult betegeken tapasztaltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mint kiderült a meggyógyult fertőzöttek között sokaknál előfordult, hogy továbbra is krónikus fáradtság vagy poszttraumás stressz szindrómában szenvedtek. Ez körülbelül a 20-25 százalékuknál fordult elő – írja az Infostart.

2020.05.14 Budapest
Fotó : Markovics Gábor (MG) Ripost
képen: Szlávik János, a kórház infektológiai osztályának főorvosa

A betegek ez idő alatt fáradtak, szapora szívverés jelentkezik, fulladnak, emésztési panaszaik vannak, verejtékeznek, szapora szívverésük van. Szlávik János rámutatott, e tünetek jelentkeztek a Covid-19 fertőzésből gyógyultak negyedénél-ötödénél is.

Eddig két hasonló koronavírus-fertőzés volt a világon: a SARS és a MERS. Ezzel kapcsolatban a szakértő megjegyezte: „A SARS-ból kigyógyult betegek nagy részénél nagyjából 3 év kellett, hogy a krónikus fáradtság szindrómából is kigyógyuljanak. Ezen esetekben a gyógyulásért nem lehetett sokat tenni, annyit tanácsoltak, hogy ne terheljék magukat, pihenjenek többet.”

Szlávik János elmondta: idős, intenzív osztályra kerülő betegeknél nagyon gyakoriak a központi idegrendszeri szövődmények, elsősorban agyvérzés vagy az agyi erek gyulladása. Még a fiatalok körében inkább poszttraumás stressz szindrómát észlelnek, ami miatt gyógyulásuk után akár szorongással, depresszióval, alvászavarral és hallucinációkkal is szembeszülhetnek.

És ezeket olvastad már?