INSIDER

Ez a vihar előtti csend: ítéletidőt hoz a péntek, a hétvégi programoknak befellegzett

A pénteki időjárás előrevetíti, mire számíthatunk a hétvégén: borult időre, sok esőre és arra, hogy a legváratlanabb pillanatokban szakadhat ránk az ég.
  • Szerző: ripost

Nem ígér sok jót a pénteki időjárás; ami azt jelenti, hogy a hétvégén sem reménykedhetünk a nyári melegben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Péntek délután egy hazánktól délnyugatra örvénylő hidegcsepp hatására délkelet felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a legtöbb napsütés így az ország északi, északnyugati részén várható.

Eleinte még főként keleten, délutántól viszont már délen is számíthatunk záporokra, zivatarokra, melyek az esti órákra akár egy kiterjedtebb rendszerré állhatnak össze.

időjárás

Időjárás: vihar mossa el a hétvégénket (Fotó: Pixabay)

Az erősebb gócokat felhőszakadás kísérheti, lokálisan akár 40-50 mm csapadék is hullhat rövid idő alatt.

A záporos-zivataros rendszer éjszaka várhatóan északnyugat felé helyeződik, és északkelet kivételével nagy területet érinthet. Az északi, északkeleti szél gyenge vagy mérsékelt lesz, helyenként élénk lökésekkel. A hőmérséklet általában 27 és 32 fok közé emelkedik – írja az Időkép.

De szombaton sem lesz jobb a helyzet: reggel az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, de északkeleten csökkenhet a felhőzet.

Ez utóbbi térségben száraz idő várható, másutt viszont éjszaka többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, melyek többsége reggelre a Dunántúl nyugati része fölé helyeződik.

Az intenzívebb gócokat továbbra is kísérheti felhőszakadás. A nyugati határvidéken megélénkül az északi szél, míg az ország többi részén többnyire gyenge marad a légmozgás. A minimum hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul.

És ezeket olvastad már?