Létrehozva: 2021.11.21.

Időjárás: búcsúzik az ősz, a tél pedig ránk rúgja az ajtót

Nem lesz kegyes az időjárás! Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet és nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet.

Fokozatosan hidegebb lesz a következő napokban, a hét közepén néhol mínusz 9 fok is lehet és nappal sem éri el az 5 fokot a csúcshőmérséklet. Többször várható köd, akár ónos szitálás. A csapadék jellemzően eső lehet, de hószállingózás is elképzelhető – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Fotó: Pixabay

Hétfőn túlnyomóan borult, párás idő várható. Egyes részeken tartósan rosszak maradhatnak a látási viszonyok. Helyenként ködös szitálás, illetve délutántól legnagyobb eséllyel délnyugaton kisebb eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 5, délután 5-10 Celsius-fok közötti értékek várhatók.

Kedden hajnalban lehetnek ködfoltok. Reggelig délnyugaton néhol előfordulhat kisebb eső, de egyébként számottevő csapadék nem valószínű és az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és plusz 5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélvédettebb völgyeiben lesz hidegebb. A maximumok 5 és 10 fok között alakulnak.

Szerdán inkább csak az északkeleti országrészben maradhatnak felhős, párás körzetek, egyébként általában több órára kisüt a nap. Estétől ismét egyre nagyobb területen leszáll a köd. Számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalra mínusz 9 és plusz 1 fok közé hűl le a levegő. Délután 4 és 9 fok közötti csúcsok várhatók.

Csütörtökön hosszabb napsütés elsősorban a középső és a délkeleti országrészben valószínű. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás előfordulhat. Hajnalban északkeleten elvétve ónos szitálás, jelentéktelen hószállingózás sem teljesen kizárt. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon néhol erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és plusz 2, a legmagasabb 4 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb idő.

Pénteken összefüggő csapadékzóna érheti el az országot. Több helyen megélénkül, néhol megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 5 várható, délután 4-12 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap is több helyen előfordulhat eső, záporeső. Vasárnap lehet néhol napsütés. Szombaton hajnalban mínusz 3 és plusz 5, a délutáni órákban 4 és 11 fok közötti értékek várhatók. Vasárnap a minimumok mínusz 3 és plusz 7, a maximumok 4 és 10 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Az előrejelzések szerint korán érkező, ugyanakkor viszonylag enyhe télre számíthatunk, rövid lehűlésekkel.

Az észak-atlanti oszcillációnak nevezett légköri áramlási jelenség miatt hideg őszt és novemberben érkező telet jósol Európában az amerikai meteorológiai szolgálat. Az előrejelzések alapján ugyanakkor összességében enyhe télre számíthatunk. Az európai ECMWF- és az amerikai CFSv2-előrejelzések egyaránt a La Niña (az El Niño hideg párja) visszatérésére figyelmeztetnek Észak-Amerikában, ami a szokásosnál hidegebb telet és erősebb hurrikánszezont hoz.

Kemény hideget mond a népi meteorológia

Amerikában a helyi földműves-kalendárium minden idők egyik legkeményebb telét jósolja, azonban az időjárás-előrejelzők szerint ezek a jóslatok nagyon kis hatásfokkal találkoznak a valós viszonyokkal. Nem teljesen biztos azonban, hogy a kalendáriumnak nem lesz igaza, a legutóbbi kutatások szerint legalábbis az egyértelműen kimutatható, az Északi-sark felett elhelyezkedő légörvény viselkedése vezet az Észak-Amerikában és Európában időről időre bekövetkező szélsőséges téli időjáráshoz. Ez az örvény egy Föld forgását követő ciklon, amely minden légkörrel bíró bolygón megfigyelhető. A sarki örvény két jelenséget takar, az egyik magasan, a sztratoszférában található, a másik alacsonyan, a troposzférában bekövetkező áramlás – a kettő kiterjedése és struktúrája teljesen különböző. A hosszú sarki éjszakák végeztével a sztratoszféra örvénye legyengül és szétesik, és a gyengülés függvényében a troposzféra örvényének fodrai szétterülve hideg légtömegeket hozhatnak Amerika és Európa fölé. A sarki örvény és a visszatérő hideg telek összefüggését alig több mint egy évtizede kutatják, ezért egyelőre nincs elég adat erős következtetésekhez és pontos előrejelzéshez. Feltételezhető, hogy az éghajlat változásával szaporodó szélsőséges jelenségekkel együtt az ilyen események is gyakoribbak lesznek. Másrészt az örvény kilengéseinek rendszerébe tartozik, hogy mielőtt lecsapna, kora őszi havazásokat okoz Szibériában, de ennek egyelőre nyoma sincs.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

ripost.hu

Veszélyt jeleznek az égiek: ezeknek a csillagjegyeknek kell most óvatosnak lenniük

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét