Létrehozva: 2018.05.04.

Így él Gyárfás nyomkövetővel a lábán

Gyárfás Tamás egy hónapig nem hagyhatja el Budapestet, és nyomkövetõvel a lábán él, miután jogerõssé vált: 30 napra lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben, mert õt gyanúsítják a Fenyõ-gyilkosság megrendelésével. Megnéztük, milyenek lehetnek a gazdag vállalkozó és sportdiplomata hétköznapjai úgy, hogy a lábán ott a jeladó.

Gyárfás nemrég még nagy ember volt: sportdiplomataként körbeutazta a világot, államfőkkel rázott kezet. Amikor itthon volt, milliárdos bevételű cégeit igazgatta. Naponta járt úszni – már amikor eljárt, hiszen budai villájában is ott volt a hatalmas medence.

Heti egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen

Ma viszont csak óvatosan úszkálhat: a lábán ugyanis nyomkövetőt kell viselnie, ami jelezhet, ha mélyre merül – és az első jelre rögtön a nyakán lennének a zsaruk… Nem is utazgathat, mivel nem hagyhatja el Budapest területét: a nyomkövető GPS-készüléke azonnal jelezne, és megint csak jönnének a rendőrök.

Szerdán vált jogerőssé, hogy lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el Gyárfással szemben, és hetente egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen is. Gyárfást ugyanis azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy megölette üzleti riválisát, Fenyő János médiavállalkozót az alvilág akkori ura, Portik Tamás segítségével.

Ez egy lábbilincs jeladóval

Így lett Gyárfásból gyanúsított, aki még Szentendrére sem ugorhat el fagyizni, de már egy kiruccanás Budaörsre is azonnal riasztaná a rendőröket.

Gyárfás lábán tulajdonképpen egy felszíjazott bilincs van: ez egy áramkör, amit ha megpróbálnak leszedni, megrongálni, rögtön megszakad az áramkör, és jelez a gép. Ugyanígy jelez, ha az akkumulátor merülni kezd. Ha Gyárfás leszedné a lábáról a nyomkövetőt, fogolyszökés miatt azonnal keresni kezdenék a rendőrök – ezért két év is járhat, de az biztos, hogy előzetes letartóztatásba kerülne a nyomkövetőzés helyett. A készülék háromszorosan biztosított: van benne rádiófrekvenciás jeladó, GPS-jeladó és GSM-jeladó is, vagyis a mobilhálózatokon keresztül is bemérhető a helye – kivéve mondjuk egy barlang mélyén, ahová semmilyen jel nem jut el.

A szaunázást nem bírja, metrózni lehet vele

A szerkezet sokat kibír: rövid távon vízálló, bírja a fagyot, csak a szaunázást nem. A mobiltelefonokat nem zavarja, és pacemakerrel is lehet használni. Akár a metróba is lemehet a gyanúsított, mert mindenhol kapja a jelet a nyomkövető - repülnie viszont nem szabad, így városnéző túrákat nem tehet.

"A készüléket a rendőrség technikusa szereli fel a gyanúsítottakra" – mondta el Arató György büntetőjogász. "Az elve egyszerű: ha a gyanúsított átlépi a kiszabott határokat, akkor beriaszt a készülék, rezeg és sípol, amit rögtön észlelnek a rendőrségen. Az előfordul, hogy nem érzékeli jól a jelet, ami kellemetlenségeket okozhat. Például medencében is lehet használni, de olykor – ha merül az ember – előfordul, hogy beriaszt. Volt már ilyen, ekkor a megfigyelt elővette a telefonszámot, amit kapott a rendőrségtől és felhívta őket, hogy „bocs, de úsztam a medencében” – ezzel elkerülheti, hogy a szabály megszegéséért mégis előzetesbe tegyék. A nyomkövetőt nem lehet elfűrészelni vagy levágni, ugyanis a legkisebb „piszkálásra” is bekapcsol."

Naponta órákig tölteni kell az aksit

A nyomkövető viselőjének feladata naponta feltölteni a jeladót, mert ha lemerül, az olyan, mintha megszökne. A gyanúsítottak 2-3 töltőt is kapnak, de a művelet sokáig, 2-3 óráig is eltart. Ilyenkor a több méter hosszú zsinórral bedugják a konnektorba. A legtöbben éjjel, alvás közben töltenek.

A lakásban van egy beltéri egység, ami jelzést küld a rendőrségre, ha a gyanúsított elhagyja a kijelölt területet. Az eszköz ilyenkor vibrálással jelez a gyanúsítottnak is. A nyomkövető ekkor átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosítani tudja a tartózkodási helyét, követni tudja mozgását. A riasztással egyidejűleg rendőrt is küldenek a helyszínre, akik azonnal lekapcsolják az illetőt. De a készüléket messziről is meg lehet rezegtetni: ha a gyanúsított elhagyja a kijelölt területet, a központból így „szólhatnak” neki – aztán felhívják telefonon, végül pedig jön a rendőr.

Olcsóbb a nyomkövető, mint a rendőri felügyelet

A nyomkövetőt 2013 óta használhatják a rendőrök. Az első évben még a gyanúsított beleegyezése is kellett hozzá, de 2014 óta hozzájárulás nélkül is elrendelhető a használata. Évente mintegy 3-400 gyanúsítottnál rendeltek el házi őrizetet, és átlagban a háromnegyedükre, vagyis 2-300-ra rakatnak nyomkövetőt. Korábban 24 órás rendőri felügyelettel oldották meg a házi őrizetbe kerültek figyelését, ennél a lábbilincs havi félmillió forinttal olcsóbb.

Az interneten is kapható ilyen készülék

A magyar rendőrség ma a 3M nevű gyártótól a One-Piece GPS Offender Tracking System nevű készüléket használja. Szinte mindent meg lehet vásárolni manapság az interneten, így mintegy 35 ezer forintért rendelhető ehhez hasonló riasztóberendezés.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

mandiner.hu

„Magyarország az utolsó hely Európában, ahol a konzervatívok összegyűlhetnek” – nyílt levél a NatCon-botrány után

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek