Létrehozva: 2019.02.14.

Így éledt újjá a vörösiszap-katasztrófa után Kolontár és Devecser

Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakóinak már csak fájó emlékeiben él 2010. október 4-e. Lassan kilenc éve, hogy az iszaptároló gátjának átszakadása miatt több százezer köbméternyi vörös, lúgos folyadék árasztotta el a településeket tíz ember halálát követelve. Több mint 150-en megsérültek és száznál is több házat bontottak le. A magyar kormány összesen 38 milliárd forintot költött a vörösiszap-katasztrófát követõ károk helyreállítására. A Ripost munkatársai most újra ellátogattak a leginkább érintett Veszprém megyei településekre. Néhány helyszínt végig járva megmutatjuk, hogy milyen volt és milyen lett mára ugyanaz a terület, vagy éppen épület.

Tekintsd meg a GALÉRIÁT!

 

Hét perc alatt öntött el mindent a vörösiszap
 

- Aki ennek a tragédiának a részese volt, nem tudja elfelejteni!

– kezdte Tili Károly, Kolontár polgármestere.

- Emlékszem 2010. október 4-én a polgármesteri hivatalban munkaszüneti napot tartottunk, arra való tekintettel, hogy az előző nap önkormányzati választások voltak. Én éppen otthon voltam, amikor telefonáltak a helyiek, hogy nagy baj történt. Átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározója, ami elöntötte Kolontár egy részét, pontosabban a Kossuth utcát. Később a modellezés alapján az is kiderült, hogy körülbelül 7 perc alatt öntött el mindent a vörösiszap… Azonnal hívtam a katasztrófavédelmet. Amikor a helyszínre értem semmit sem lehetett tenni, olyan egy, másfél méter magasban hömpölygött a lúgos folyadék. Azt az információt kaptam, hogy a gyerekek még bent vannak az iskolában, ezért nem is volt kérdés, hogy bemegyek hozzájuk. Így én is beleléptem a maró folyadékba. A tanárok mondták, hogy mindenki az emeleten van, pár percre rá megérkeztek a tűzoltók, akik a hátukon vitték ki a gyerekeket. Nekem sebes lett a lábam. A cipőm is teljesen tönkre ment, de akkor ez volt a legkevesebb.

 

Megsemmisült a család összes fényképe
 

-    Tisztán emlékszem a katasztrófa napjára

– meséli Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere.

-  Éppen dolgoztam, amikor az interneten láttuk, hogy mi történt. Rohantunk a helyszínre. Nem lehet szavakkal leírni mi volt ott. Olyan volt, mint egy világvége. Zűrzavar és káoszt uralkodott mindenhol, ahova csak néztünk. Mivel először nem tudtuk, hogy mérgező a vörösiszap, mi is belementünk. Az én cipőm is átázott… Még jóval később is éreztem a bőrömön a maró anyagot. Minél hamarabb segíteni akartuk a mentést, úgyhogy válságstáb ült össze. Ekkor derült ki, hogy az én unokatestvérem is érintett a tragédiában. Elvesztették az otthonukat, de szerencsére az életük megmaradt. Az érintetteknek teljesen előröl kellett kezdeniük az életüket, egyetlen egy fotójuk sem maradt. Az unokatestvérem háza, állatai, kocsija – mindene oda lett. Borzalmas tragédia volt ez a katasztrófa mindannyiunk számára…

Megváltoztatta az embereket a tragédia


-    Sosem felejtem el ez a borzalmat

– mondta egy neve elhallgatását kérő nő, aki most Devecser újonnan épített házak egyikében lakik.

– Éppen a lakásban álltunk, amikor beömlött az iszap. A lábam térdig beleért a lúgos folyadékba. Természetesen pánikba estünk. Először nem is tudtuk, hogy mérgező és maró hatású, később derült ki, amikor a lábunkon hólyagosodni kezdett a bőr. Orvosi ellátásra szorultam, mivel több helyen megégett a lábam. Igaz, tíz hónap alatt kaptunk új házat, de mindenem odalett. Most Devecser külterületére „száműztek” minket, ahol senkit sem látni az utcán. A tragédia előtt, gyerekek játszottak az utcán és kijártak beszélgetni a szomszédok. Ennek már vége. Mindenkit megváltoztatott a vörösiszap-katasztrófa. Már a családdal sem beszélünk róla, hiszen mindenkinek fájó pont ez, próbáljuk túltenni magunkat rajta. Most az ítélet miatt került újra szóba, szerintünk felháborító, hogy nem kapnak igazi büntetést a vétkesek.

 Két autót sodort kertjükbe az ár


-    Éppen külföldön voltam és tévét néztem

– meséli Horváth László, aki feleségével együtt fogadta lapunk munkatársait.

- A CNN-re kapcsoltam és arra kaptam fel a fejem, hogy Devecserről beszélnek és felülnézeti képeket mutogatnak, amin folyik valamilyen vörös folyadék. Elsőnek azt hittem, hogy teljesen más településről beszélnek, hiszen a miénkről nem lehet. A mi kis csendes községünkről miért beszélnének? Ezután kaptam sorra a telefonokat, hogy az utcánkat elöntötte a vörösiszap. Szerencsére nálunk senki sem volt otthon, de amikor haza utaztam, akkor láttam, hogy a szobákban hömpölygött az iszap, valószínűleg belefulladtunk volna. Nekünk autónk sem volt csak állataink, amikből egy sem maradt meg. Viszont, amikor kinéztem az udvarra, láttam, hogy a letarolt kertbe két autót is besodort az ár…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tízezrek tartják őrült nyomás alatt Marco Rossit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Hont András kérdőre vonta Bayer Zsoltot: Tíz éve rühellitek, utáljátok, kerülitek? Hát, ti tartottátok el!

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább