INSIDER

Így élik túl a járványt a Virológiai Nemzeti Laboratórium szakemberei

A mókáról és a meglepetésekről is gondosodik csapatának a professzor.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány miatt megfeszített erőkkel, olykor napi 15–16 órát dolgoznak a Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatói, hogy segítsék megfékezni a kórokozó terjedését. A 12 szakemberből álló csapat vezetője, Jakab Ferenc professzor odafigyel kollégáira, névre szóló, szkafanderes bögrével kedveskedett nekik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Egyik este a Facebookon szembejött a feleségemmel egy kreatív műhely posztja. A hirdetésben számtalan vicces kerámiamütyürt láttunk azokról a tárgyakról, amiket annak idején az emberek felvásároltak: toalettpapír, fertőtlenítőszer. Volt köztük egy figurás bögre is, ekkor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha én is csináltatnék hasonlót ajándékba a csapatomnak, a szkafandereinkkel” – mesélte a Borsnak Jakab Ferenc, amikor arról kérdeztük, honnan jött az egyedi ajándékötlete. A doktor felvette a kapcsolatot a készítővel, és már készültek is a névre szóló bögrék.

Jakab Ferenc figyel arra, hogy csapata összetartó legyen
Fotó: Lőrincz Sándor Sonline

„A csapat összes tagja rengeteget dolgozott az elmúlt öt hónapban, éjszaka, sőt hétvégén is. Szerettem volna valami maradandóval is meglepni őket. Ennek a vicces bögrének, amin ott lógnak a szkafanderes figurák, rettenetesen örültek mindannyian, azonnal kitették a polcukra vagy az asztalukra. A pohár belsejében még egy vicces felirat is van: Hm… nem fertőzött?” – tette hozzá mosolyogva Jakab professzor, aki rendszeresen lepi meg a csapatát apró ajándékokkal, mert szerinte nagyon fontos az ösztönzés.

A kutatók nagyon örültek az apró figyelmességnek
Fotó: Facebook

„Előfordul, hogy napi 15–16 órát dolgozunk, hiszen eddig a COVID-19-betegek mintájának elemzésével is foglalkoztunk, mellette párhuzamosan pedig zajlottak a kutatásaink is. A diagnosztikát most átadtuk egy másik labornak, így most már csak a kutatásra fókuszálunk. A koronavírus mellett sok más vírust is kutatunk, hiszen a folyamatban lévő kutatások nem állhatnak le a pandémia miatt. A csapatunk kis létszámú és nagyon összetartó. Jelenleg 12-en vagyunk, de reményeink szerint hamarosan húsz főre bővítjük a csapatot” – zárta a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

Fotó: Facebook

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?