INSIDER

Így gyászolják a megfulladt lányokat Szadán

Az egész várost megrázta a kislányok halála. A főúton álló iskola udvaráról boldog gyermekek nevetése hallatszik ugyan, ám az épület mellett lobogó fekete zászló jelzi: tragédia történt.
  • Szerző: J.K.

Szakember segítségével dolgozhatják fel osztálytársaik halálát a szadai általános iskola negyedikes diákjai – tudta meg lapunk.

Mint arról a %% korábban beszámolt: két kilencéves gyermek vesztette életét egy Ady Endre utcai családi ház emeleti fürdőszobájában. A kislányok, Szofi és Panka, pizsamapartihoz készülődtek, amikor a helyiségben lévő szén-monoxid megfojtotta őket. A gyermekek életéért órákon keresztül küzdöttek a mentők, de minden igyekezetük ellenére a két kislány meghalt.

Szörnyű, hogy két gyereknek az életébe került valakinek a felelőtlensége

– mondta egy neve elhallgatását kérő utcabeli hölgy, aki szerint biztosan emberi mulasztás történt. – A család nemrégen költözött ide. Bár egy utcában lakunk, de leginkább csak akkor találkozunk, amikor reggel mindenki megy a maga dolgára – tette hozzá az asszony.

Nemcsak az utcabelieket, de az egész várost megrázta a kislányok halála. A városka főútján álló iskola udvaráról boldog gyermeki nevetések hallatszanak ugyan, ám az épület melletti zászlótartóra felhúzott fekete zászló jelzi: tragédia történt.

Az iskola igazgatónője - a szülők kérésére - nem nyilatkozik a tragédiáról.

Félnek a haláltól, ezért szakember kell!

– Egy 8-9 éves gyermek másképp viszonyul a halálhoz, mint egy felnőtt. Ebben a korban sokkal nagyobb félelmet vált ki belőlük minden, ami a halállal kapcsolatos, legyen az egy film, vagy egy temetői látogatás mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus. – Ez érzékeny időszak a gyerekek életében, ebben a korban értik meg, hogy a halál visszafordíthatatlan. Félni kezdenek tőle, fokozódik bennük a szorongás, és beindul a fantáziájuk. Ha ezt nem tudják kibeszélni magukból, akkor a belső feszültség nőhet, ami pszichés betegségek kialakulásához vezet – magyarázta a pszichológus, aki felhívja a figyelmet arra: a gyerekeknek szakemberre van szükségük. Mint mondja, segíteni kell a gyászidőszak lezajlását, hogy a kicsik fel tudják dolgozni osztálytársaik elvesztését. 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?