INSIDER

Így igényelheted a favipiravir koronavírus elleni gyógyszert!

Mostantól nemcsak a kórházban kezelteknek adható a favipiravir nevű koronavírus elleni gyógyszer, hanem azoknak is, akik otthon gyógyulnak.
  • Szerző: Ripost

Tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzöttek számára, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy döntött, hogy a favipiravir tablettát ezentúl az otthonukban lábadozók is megkaphatják. Mostantól pedig már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A favipiravir hatóanyagú tablettát már otthon is lehet alkalmazni

A favipiravir hatóanyagú tablettát már otthon is lehet alkalmazni (Fotó: MTI)

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerüléseírja a koronavírus.gov.

A gyógyszer alkalmazásának szükségességéről tehát a háziorvos dönt, és az a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható.

A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt.

A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja. A gyógyszert kiváltó személyek a gyógyszer mellé megkapják az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.

A -nak dr. Tóth Sándor virológus elmondta: ő és csapata is vizsgálták már korábban a gyógyszer hatóanyagait és mellékhatásait, tehát jól ismeri.

Kiemelte, hogy az alábbi mellékhatásokra érdemes figyelni:

Valóban károsíthatja a magzatot, és sajnos ez sűrűbben elő is fordult a feljegyzések szerint, így terhes nőknek abszolút nem ajánlott!

Vörösvérsejtszám-csökkenés: egy kúrányi dózis még nem veszélyes, de a hosszabb távú szedése vérszegénységhez vezet.

Hányinger, hányás: érzékeny lehet rá a gyomor, de nem veszélyes.

Testsúlycsökkenés: már egy kúrányi terápia is okozhat 1-2 kilogrammnyi súlyvesztést, mert akadályozza a sejtek megújulását. Ez is veszélytelen mellékhatás.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?