INSIDER

Így lehetett volna elkerülni a két kislány halálát Szadán

16 embert ölt meg csak idén a szén-monoxid, köztük két kilencéves szadai kislányt. A tragédiák nagy része egyszerûen elkerülhető, el is áruljuk, hogyan.
  • Szerző: BE

Most már az is bekapcsolja otthon a fűtést, aki eddigi halogatta: reggel és este hideg van. A fűtési szezon kezdetén megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek.

Szombat este Szadán két kislány halt meg a gyilkos gáztól. Negyedikesek voltak. Vasárnap a borsodi Kazincbarcikáról vittek kórházba két embert. Hétfőn reggel egy esztergomi család, két felnőtt és három gyerek került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával. Pár órával később a Békés megyei Csanádapácáról vittek el a mentők két embert ugyanezért.

kémény

Idén eddig 16-an haltak meg szén-monoxid mérgezésben!

A szén-monoxid mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a véráramba kerülve megakadályozza a szervezet oxigénfelvételét. Előbb görcsös izombénulást okoz, majd leáll a légzés.

A szadai tragédia után felmerül a kérdés: hogyan kerülhetők el ezek az esetek?

Balesetek akkor történnek, ha a fűtőberendezések elromlanak, vagy ha nem tud a kéményen keresztül eltávozni a gyilkos gáz

– válaszolt a %% kérdésére Vámos Csaba kéményseprőmester.

– A kéményeket folyamatosan ellenőrzik a kéményseprők, a nyár óta érvényben lévő szabályok szerint kétévente. A kéményseprők nem csak a fűtési szezon előtt, hanem egész évben, folyamatosan járják a lakásokat. Ilyenkor kiderülhet, hogy hibás a kémény, és emiatt a szakemberek megtiltják a gázhálózat használatát. Azaz: nem kapcsolhatjuk be a fűtést a hiba kijavításáig.

A kéményseprőt kötelező beengedni lakásunkba, és az, hogy megvizsgálja a kéményt, a mi érdekünk!

Tavaly több mint 400-szor kellett szén-monoxid miatt szivárgás miatt intézkedniük a kéményseprőknek, és 9 esetben volt halálos áldozat, idén pedig már több mint 300 riasztás és 16 haláleset történt. Az utóbbi 5 évben velük együtt 64-en haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt a Katasztrófavédelem adatai szerint.

Nem csak a kémény lehet hibás

Ha a fűtőkészülék rossz, akkor is veszélyben lehetünk. Ezeket  viszont nem ellenőrzik a kéményseprők, ehhez gázkészülék-szerelőt kell hívni.

Szén-monoxid attól is felgyűlhet, ha sem a kéménynek, sem a fűtőkészüléknek nincs hibája, de túl jól szigetelnek az ablakok, és nincs elegendő levegő-utánpótlás. Az is előfordulhat, hogy egy magasabb, szomszédos épület kéményéből távozó szén-monoxidot a szél visszafújja a mi kéményünkbe!

A megoldás a néhány ezer forintos szén-monoxid-riasztó felszerelése lehet

– mondta a %%-nak Hajdu Márton alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

– Az üzletek polcain található eszközöket rendszeresen ellenőrzik a szakemberek, akik nem csak a megbízható, hanem a silány minőségű termékek listáját is közzéteszik – tette hozzá a szóvivő.

A Katasztrófavédelem által bevizsgált, garantáltan megfelelő riasztók listáját ide kattintva lehet megnézni.

Azokat a készülékeket viszont, amik ezen a listán szerepelnek, semmiképp se vegyük meg!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?