INSIDER

Így lehetünk hálapénz nélkül is hálásak az orvosnak

Januártól jelentős béremelést kapnak az orvosok, miközben börtönnel büntetik a hálapénz adását és elfogadását. Ugyanakkor a doki munkájával és hozzáállásával felettébb elégedett betegek ezután is kifejezhetik a köszönetüket – ajándékkal. Hogy utóbbi kategóriába mi fér bele és mi nem, annak járt utána a Ripost.
  • Szerző: Ripost

Nincs többé kényszer, se kényszerű szorongás: a kormány törvénnyel biztosítja az orvosok jelentős béremelését január elsejétől, kihúzva a hálapénzzel járó megalázó vagy éppen jogosulatlan kedvezményeket biztosító helyzet méregfogát. Sőt, egy év szabadságvesztést kockáztat az, aki hálapénzt ad vagy fogad el.

Így fejezhetjük ki a köszönetünket

Egy életmentő beavatkozás, egy sebészi bravúr vagy egy megnyugtató, lelkiismeretes gyógykezelés mind olyan helyzet, ami után az ember szívesen fejezné ki a háláját az egészségügyi szakemberek felé. A törvény pedig erre – szabályozott keretek között – lehetőséget biztosít. Az orvos, illetve az ápoló a kezelés után kéthavonta egyszer elfogadhat ajándékot. Ennek értéke a minimálbér öt százaléka, vagyis nagyjából nyolcezer forint.

Fotó: Shutterstock

Sok lehetőség közül lehet választani

Bár a 8000 forint körüli összeghatár nem feltétlenül tűnhet soknak, mégis rengeteg ajándékötlet közül válogathat a páciens, hogy mivel szerezzen garantátan örömet az orvosának, ápolójának. Ehhez persze nem árt a kollégái segítségével kipuhatolni, vagy egyenesen rákérdezni, minek is örülne. A kultúrára, szórakozásra fogékony vagy inkább a gasztronómia a gyengéje, esetleg a virágot, lakásdekorációt kedveli?

Borítékolható siker – könyv, film, zene, előadás

A legtöbb könyv, DVD vagy Blu-ray film, illetve zenei CD kényelmesen belefér ebbe az összegbe. Sőt, mozi-, színház- és operaelőadásra is lehet már ennyi pénzből páros jegyet váltani. A hagyományos multiplex élménynél jóval többet ad a Budapesten, Debrecenben és Győrött elérhető 4DX moziterem, ahol az aktuális sikerfilmek varázslatát mozgó székekkel, illatokkal, vízzel, hóval vagy éppen buborékokkal egészítik ki – két jegy 5900 és 6740 forint közötti áron kapható.

Fotó: Shutterstock

Sőt, olyan sikerdarabra is váltható két erkélyre szóló jegy 8000 forint alatt a Madách Színházba, mint A nyomorultak, Az operaház fantomja vagy a Mary Poppins.

Ízekbe, illatokba is csomagolható a hála

Egy gondosan összeállított virágcsokor vagy egy középárkategóriás, kellemes illatú kölni emlékezetes ajándék lehet a doktornőnek, ápolónőnek.

Fotó: Shutterstock

Az orvosok közül a borok szerelmeseinek már 5000 forintért alatt megkapható a 2020-as nemzetközi Decanter World Wine Awards-on aranyéremmel kitüntetett Szamorodni palackja. A sörkedvelőknek 7990 forintos fatartós prémium sörválogatás dobogtathatja meg a szívét. A minőségi töményet előnyben részesítőknek a legismertebb italmárkák közül válogathatunk, a legtöbbet 8000 forint alatt kínálják. Ugyanakkor mini ajándékcsomagot is összeállíthatunk svájci csokoládéval, kávékülönlegességgel, libamáj-specialitással és prémiumlekvárral – ha jól válogatunk, ez is megvan 8000 forint alatt.

Fotó: Shutterstock

Adjunk blokkot az ajándék mellé!

Ha nem tudunk dönteni vagy nincs időnk, lehetőségünk a megfelelő ajándék után járni, végső megoldás lehet a vásárlási utalvány is – ha plázába szólót választunk, azzal sokszorosára növelhetjük a megajándékozott választási lehetőségeit. Mindenképpen tegyük egy pár soros köszönőlevelet is az ajándék mellé, s a blokkot se hagyjuk ki, különösen akkor, ha a meglepetés csak akciósan érte el a 8000 forint alatti értékhatárt. Így az orvos egy esetleges ellenőrzéskor nem csak azt igazolhatja, kitől, mikor és mit kapott, de annak értékét is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?