Létrehozva: 2019.12.28.

Így töltötte a karácsonyt az ukrán kapitány a börtönben

Nem véletlen, hogy Jurij C.-nek a rácsok mögött kellett töltenie a karácsonyt. Ilyenkor ugyanis jelentősen nő a szökési kísérletek száma, az addig együttműködő elítéltek is megpróbálnak hazajutni a szeretteikhez. Az ukrán kapitány most megismerkedhetett a magyar karácsonyi hagyományokkal: a többi rabhoz hasonlóan halászlevet, töltött káposztát és bejglit kapott szenteste.

Jurij C. és a családja számára sérelmes, hogy éppen karácsony előtt küldték ismét a rácsok mögé a Hableány tragédiájának okozásával vádolt kapitányt. Ez azonban a szakértő és az ügyvédek szerint nem véletlen. A pert tárgyaló bíró ugyanis biztos akart lenni abban, hogy a 28 emberéletet követelő baleset ügyének tárgyalásakor jelen lesz a vádlott.

Fotó: MTI

„Karácsony előtt minden fogvatartott nagyobb késztetést érez a szökésre, hiszen ők is a családjuk körében szeretnének lenni. Akármilyen együttműködő valaki máskor, az ünnepek alatt hajlamosabb a normák megszegésére„ – magyarázta a Ripost-nak Végh József kriminálpszichológus. – Ebben a konkrét esetben nagyon is érthető az ügyészség és a bíróság álláspontja. A magyar börtönökből nem könnyű megszökni, de a bűnügyi felügyelet esetében már nem ez a helyzet.

Ugyanezt gondolja a sértett képviselője is

„Az ügyész kilenc év börtönt ajánlott beismerés esetén a kapitánynak, amit ő nem fogadott el. Ennek jelzésértéke van, azt üzeni, hogy ártatlannak tartja magát. Viszont, ha elítélik, nem valószínű, hogy ennél kevesebbet fog kapni, inkább többet. 28 emberélet nagyon sok, átérezhető az elhunytak családjának gyásza, főleg most, karácsonykor. És még ha csak a kétharmadát tölti ki, az akkor is 6 év, egy most 64 éves embernek” – fejtegette dr. Sógor Zsolt.

Fotó: Ripost/Sulyok László

„Véleményem szerint a bíró biztos szeretett volna lenni abban, hogy nem kell a vádlott nélkül tárgyalnia.”

Jurij C.-nek a május 29-én történt, 28 halálos áldozatot követelő hajóbaleset után kétszer is sikerült kikerülnie a rácsok mögül, hogy egy bérelt luxuslakásban várhassa, amíg az eljárás befejeződik. Egyszer nyáron, alig két héttel a Hableány-tragédia után került bűnügyi felügyeletbe mintegy másfél hónapra, majd legutóbb november közepén, amikor lezárták a nyomozást. Az ügyészség azonban, amikor november 28-án vádat emelt, egyúttal indítványozta a letartóztatását, szökés és elrejtőzés, valamint a tanúk befolyásolásának veszélyére hivatkozva.

„Az ügy iratai ilyenkor ahhoz a bíróhoz kerülnek, aki később ítélkezni fog majd” – magyarázta az eljárást az ügyvéd. „Bár a döntése nyilván rosszul érintette a vádlottat, úgy gondolom, jobban jár így, hiszen legalább telik a büntetése.„

S hogy milyen volt a kapitány karácsonya a rácsok mögött?

„A magyar büntetés-végrehajtási szervezet számtalan programmal, csoportfoglalkozással, filmvetítéssel, előadással biztosítja, hogy a fogvatartottak közelebb kerüljenek a karácsonyi ünnepkörhöz” – nyilatkozta a Ripost kérdésére Orosz Zoltán, a Büntetés-Végrehajtási Országos Parancsnokság szóvivője.

„Országszerte tartottak szentmisét, az egyházi vezetők fontosnak tartják, hogy a karácsonyi áldás és a szentírás eljusson azokhoz, akik az elkövetett bűncselekményük miatt szeretteiktől, családjuktól távol töltik az ünnepeket. Karácsonykor kivétel nélkül minden elítélt asztalára ünnepi menü került: hal, bejgli, rántott hús vagy töltött káposzta. Sőt, az intézmények is ünnepi díszt kaptak: fenyőágakkal, díszekkel tették színesebbé a körleteket a fogvatartottak, akik karácsonyfát is állítottak a közösségi helyiségekben, a zárkacsarnokban, a könyvtárban, de arra is volt lehetőség, hogy a saját zárkájukban fát állítsanak.”

Fotó: 123RF

Hozzátette: a jó magaviseletű elítélteket az ünnepek alatt soron kívül meglátogathatják családtagjaik.

Mindez Jurij C.-re is vonatkozott, akkor is, ha esetleg nem a Gergely-naptár szerint ünnepli a karácsonyt. Az ortodoxok ugyanis január 6-án és 7-én emlékeznek meg Jézus Krisztus születéséről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

ripost.hu

Emlékszel még Lolára? Így néz ki manapság az egykori tinisztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában