INSIDER

Így trükköznek a húsvéti sonkákkal, húsokkal

Annyi sonkát adnak el húsvét előtt, hogy az az egész évben eladott mennyiség 92 százaléka. Ám érdemes odafigyelni, amikor válogatunk a kötözött, vákuumcsomagolt és szeletelt sonka, sertéstarja, lapocka- és combsonka között, mert egyes - főleg a hipermarketekben kapható olcsó - húsféleségeket vízzel pumpálják fel!
  • Szerző: Ripost

Aki előrelátó, már most beszerzi az ünnep legfontosabb étkét: a sonkát. A boltok hűtőpultjai roskadásig telve húsvéti finomságokkal, akciós és kedvező árak csábítják a vevőket. A Nielsen piackutató felmérése szerint a magyar háztartások ebben az időszakban 7 milliárd forintért 4000 tonnányi főtt sonkát spájzolnak be! Ám aki nem vigyáz, szó szerint megtapasztalhatja: olcsó húsnak híg a leve.

Bizonyos szint felett kötelező feltüntetni a húsárun, hogy hozzáadott vizet tartalmaz. Bár sokan csak az árat és a méretet nézik, érdemes a részletekre is figyelni.

A %% munkatársa talált olyan füstölt, kötözött sertés combsonkát, amely 17% hozzáadott vizet tartalmaz! Egy füstölt, főtt, kötözött sertés lapockasonkában 18%, egy füstölt, főtt sertéstarjában 23%, egy szellősonkában 24% vizet találtunk. Vagyis a termék árának közel negyedét-ötödét sima vízért fizetjük ki!

A vizet a gyártási technológia során adagolják a húskészítményhez, illetve előfordul az is, hogy injektálják, vagyis tűvel juttatják a hús rostjai közé.

Egy rendelet előírja, hogy ha a húskészítményben a hozzáadott víz a késztermék tömegének 5 százalékát meghaladja, akkor fel kell tüntetni, hogy a termék hozzáadott vizet tartalmaz – tájékoztatta a %%-ot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Hozzátették:

a nyers sonkák, a hőkezelt sonkák, a parasztsonka és a parasztlapocka esetében nincs víztartalmi előírás. Ezeknél ráadásul nincs minimális hústartalom-előírás sem.

 

Ám a formában vagy bélben hőkezelt sonkáknál a készterméknek legalább 68 százalékos hústartalommal kell rendelkeznie.

 

Hogy mikre érdemes még figyelni a húsvéti sonka és húsáru vásárlásakor, hogy ne járjunk pórul? Kiderül a szombati %% napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?