INSIDER

Így trükköznek házhoz híváskor a háziorvosok

Más a törvény, más a gyakorlat. Sokan azt hiszik, ugráltathatják a dokit éjjel-nappal, de annak csak munkaidőben kell ellátnia a beteget. A törvény nem teszi lehetővé semmilyen díj felszámolását - sokszor mégis pénzt kérnek, sőt, még ki is számlázzák...
  • Szerző: Ripost

Egyes betegek arra panaszkodnak, hogy pénzt kér az orvosuk, amikor házhoz hívják, a háziorvosok viszont azt sérelmezik, hogy némely páciens azt hiszi, éjjel-nappal rendelkezésére kell állnia.

A %% kiderítette: mindkét félnek igaza van! Dr. Bense Tamás háziorvos azt mondja, meg kell különböztetni azokat az eseteket, amikor a beteg az állapota miatt nem tud elmenni a járóbeteg- rendelésre, és azokat, amikor egyszerűen nincs kedve végigülni a sort.

,,Ha indokolt esetben hívják, szóba sem jöhet, hogy egy orvos pénzt kérjen a kiszállásért"

– vélekedik. – Aki fekvőbeteg, ahhoz kimegy az orvos, ha kell, többször is. Gyakran előfordul azonban, hogy a beteg a saját lábán is be tudna jönni a rendelőbe, a kényelme érdekében mégis inkább telefonál. Ilyenkor szerintem indokolt a díjfizetés.

A háziorvosnak naponta négy órát kell rendelnie, munkanapja másik fele, szintén négy óra szolgál arra, hogy házhoz menjen. Persze vannak napok, amikor sok a beteg, máskor csak egy vagy két helyre kell ellátogatnia, és gyorsan végez. Bense doktor szerint azonban az már nem fér bele, hogy éjjel-nappal hívják, minden csip-csup dolog miatt házhoz rángassák.

„Sokszor a rendelési idő is kitolódik, onnan sem küldhetek el ellátatlanul beteget” – folytatja a háziorvos. „A munkaidőmbe nem fér bele, hogy olyanokhoz is kimenjek, akik ezt csak a kényelmük érdekében kérik. Viszont abban nem látok semmi kivetnivalót, ha valaki szereti a kényelmet és hajlandó fizetni érte, az orvos pedig a munkaidején túl meglátogatja. Minden háziorvos tud számlát adni, szerintem ez így legális.”

 

Lázár Julianna minden alkalommal háromezer forintot fizet a házi gyermekorvosának, amikor meglátogatja a picit. A doktornő előre közölte az árat, megállapodtak, ezért az anyuka ezt nem is nehezményezi. „Sokszor előfordul, hogy be tudnám vinni a gyereket a rendelőbe, de olyankor mindhárom kisgyermekemet magammal kellene cipelnem, ráadásul bármit elkaphatnak a többi betegtől” – magyarázza az anyuka. „Én hálás vagyok a doktornőnek, hogy hajlandó kijönni, az árat pedig reálisnak tartom. Örülök, hogy a mi gyerekorvosunk hajlandó erre, mert tudom, nem mindenki teszi meg.”

Az egészségügyi szakjogász viszont határozottan állítja:

a háziorvosnak semmiképp sincs joga ahhoz, hogy a kiszállásért pénzt kérjen olyan betegtől, aki után a társadalombiztosítás is fizet neki.

Sokan úgy trükköznek, hogy a magánpraxisukon keresztül adnak számlát - miközben a saját praxisukba tartozó betegtől nem kérhetnének pénzt, mert az az alapellátás része.

A törvény nem teszi lehetővé semmilyen díj felszámolását. Ugyanakkor az egészségbiztosítási szabály szerint az orvosnak csak indokolt esetben, munkaidőben kell kimennie a beteghez, éjszaka az ügyeletet kell hívni. Viszont az is tény: nem várható el a betegtől, hogy saját maga megállapítsa, indokoltan hív-e orvost. „Nagyon sok a határeset, a tünetek alapján sem egyértelműen eldönthető ez” – mondta Kovácsy Zsombor. – „Ha az orvos utólag úgy gondolja, nem volt indokolt házhoz hívni őt, akkor sem számolhat fel költséget.”

Sőt, még akkor sem kérhet pénzt, ha ő is, a beteg is tudja, hogy pusztán a beteg kényelméről van szó, és munkaidő után megy házhoz! „A jelenlegi törvények értelmében a háziorvosoknak semmilyen esetben sincs joguk a kiszállásért pénzt kérni” – szögezte le a szakjogász.

Akkor pedig lehet, hogy a jogszabályokkal van baj: mert adott egy igény, aminek a kielégítése indokolatlan a társadalombiztosítási keretből, viszont legálisan pénzt sem lehet érte kérni. A beteg és orvosa pedig úgy hidalja át az életszerűtlen szabályozást, hogy megegyeznek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?