Létrehozva: 2020.08.04.

Ijesztő számok: több az erőszakos bűncselekmény a koronavírus miatt

Az idei év első félévében a tavalyihoz képest jelentősen nőtt az erőszakos bűncselekmények száma – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból. Ez azért furcsa, mert március közepétől kijárási korlátozás volt, ami a fővárosban egészen május 18-ig tartott. A kriminálpszichológus szerint azonban éppen a karantén és a járvány okozta bizonytalanság tette agresszívabbá az embereket.

A Ripost megkérte az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és ezeket vetette össze a tavalyi év hasonló időszakának adataival.

Gyakoribb volt a szándékos emberölés

Kiderült: míg tavaly az első félévben négy ember vált gyilkosság áldozatává, addig idén hét. De nőtt a testi sértések száma is és gyakoribb volt a garázda magatartás: 62-vel több eljárás indult ilyen ügyben.

Mogyoród, 2020. április 7.
Rendõrök dolgoznak egy gyilkosság helyszínén Mogyoródon 2020. április 7-én. Egy 55 éves mogyoródi nõ az elõzõ napon este telefonált a rendõrségre, hogy megölte édesanyját. A kiérkezõ járõr az akkor már élettelen asszonyon nem tudott segíteni. A nõt õrizetbe vették, és emberölés megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak ellene.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI

Az országos adatokat tekintve hasonló a helyzet: idén az év első öt hónapjában 56 ember lett emberölés áldozata, igaz, ebben a számban benne vannak azok is, amiket gondatlanságból követtek el, vagyis a közlekedési balesetek áldozatai. Azonban még így is magas a szám, ha ahhoz hasonlítjuk, hogy tavaly egész évben 76-an lettek emberölés áldozatai. Ha még azt is hozzátesszük, hogy 2010 óta egyébként folyamatosan csökken az emberölés és az erőszakos bűncselekmények száma, akkor különösen feltűnő, hogy idén az első félévben ez a tendencia megtorpant. 2010 előtt ugyanis még évente közel 160 embert öltek meg Magyarországon.

Fotó: Ripost

Nem tudták az emberek levezetni a feszültséget

Azt bűnügyi statisztikák nélkül is érezzük, hogy az emberek türelmetlenebbek, agresszívebbek lettek és a rendőrségre nemcsak a járványügyi helyzettel kapcsolatban hárult több feladat. De mi ennek az oka? – kérdeztük Végh József kriminálpszichológust.

„Egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány és annak következményei miatt nagyobb a stressz, a nyomás az embereken, mint korábban. Ezt még tetézte a monotonitás, vagyis az, hogy a karantén idején a napok ugyanúgy teltek, a legtöbben kiestek a megszokott életritmusukból” – magyarázta a Ripost-nak a szakember. „A legnagyobb gond mégis az lehetett ebben az időszakban, hogy nem volt lehetőségünk azokra a korábban megszokott tevékenységekre, például konditermi edzésre, kocsmázásra a barátokkal vagy izgalmas, esetleg vicces film megtekintésére a moziban, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a mindennapi stressz csökkentéséhez.”

Csorvás, 2020. július 16.
Bûnügyi helyszínelõk dolgoznak egy családi háznál Csorváson 2020. július 16-án. Egy 42 éves férfi bántalmazta 61 éves édesanyját az otthonukban, aki életét vesztette. A férfi feladta magát a rendõrségen.
MTI/Donka Ferenc
Fotó: MTI

Rosszul tűrjük a bizonytalanságot és a korlátokat

Nem csoda a kriminálpszichológus szerint, hogy a felgyülemlett stressz eredményeként az emberek türelmetlenebbek lettek. Agresszívvá azonban inkább azok váltak, akik nem tanulták meg kezelni a stresszt, az indulataikat.

„Az is növelte a feszültséget, hogy a bizonytalanságot rosszul tűri az emberi természet” – tette hozzá a szakember. „Nem tudjuk, hogy mikor lesz vége a járványhelyzetnek, meddig kell türelemmel lennünk. Az akadályoztatást, a korlátozást könnyebben elviseljük, ha tudjuk, meddig tart.”

Gyula, 2020. május 31.
Bûnügyi helyszínelõk Gyulán, ahol 2020. május 31-én hajnalban megkéseltek két embert, egyikük meghalt. A rendõrök elfogták a feltételezett elkövetõt.
MTI/Donka Ferenc
Fotó: MTI

Ebből a szempontból kicsit jobb ez a mostani, jó ideje változatlan helyzet, amikor vannak ugyan járványügyi előírások, de ezeket jobbára megszoktuk már, és nem változnak gyakran a szabályok.

Budapest, 2020. június 28.
Bûnügyi helyszínelõk mennek be Kõbányán, a Kõrösi Csoma Sándor utcában egy társasházba, amelynek egyik lakásában egy 78 éves férfit bántalmaztak 2020. június 28-án. A kiérkezõ rendõrök a feltételezett elkövetõt, egy 42 éves férfit a helyszínen elfogták. A mentõszolgálat munkatársai a sértett idõs férfi életét már nem tudták megmenteni.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI

A kriminálpszichológus nagyon reméli, hogy nem lesz szükség újabb, szigorúbb járványügyi korlátozásokra, esetleg teljes kijárási tilalomra, mert az mindenkit nagyon megviselne. Éppen ezért fontos, hogy a már ismert és megszokott szabályokat betartsuk és legyünk türelmesek egymással.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

vg.hu

Itt nyitja meg új, budapesti üzletét a Penny

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát