INSIDER

Ijesztő tényre figyelmeztet a magyar virológus, ezt mondta a Delta-variánsról

Kemenesi Gábor Facebook-oldalán osztotta meg a fontos információkat.
  • Szerző: Ripost

Sokakat foglalkoztató témáról, a Delta-variánsról írt közösségi oldalán dr. Kemenesi Gábor virológus, összegezve, mit tud erről a mutációról jelenleg a tudomány.

„Egy új variáns akkor kerül a figyelem középpontjába, amikor a járványügyi adatok és az adott variáns megjelenése/térnyerése összefüggést mutat. Tehát ha azt látjuk, hogy a variáns aránya és a megbetegedések száma egymással kapcsoltan növekszik, ott összefüggés sejthető.

Ekkor a járványügyi fronton megindul a védekezés, míg a laboratóriumi fronton az adott variáns részletes vizsgálata. Az utóbbihoz sokszor jelentős idő kell” – kezdi Kemenesi, majd így folytatja: „Sokan próbálják megérteni, hogy mitől lesz valami 'jobb terjedési képességű', 'jobban fertőző' és ezáltal kockázatosabb. Általában ehhez olyan tulajdonságok járulhatnak hozzá, mint a nagyobb számban sokszorozódás (többet tudunk üríteni belőle), jobb receptorkötő képesség (erősebben „kapaszkodik” a sejtjeinkbe és könnyebben be is jut), lappangási idő megváltozása és ezeken keresztül úgy általában a fertőzőképesség javulása. A járvány elején, az első számon tartott variáns, a D614G is nagyobb vírusszámot ért el fertőzéskor a felső légutakban, majd az Alfa (brit) variáns esetében is ezt láthattuk.”

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa.
Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló

A hasznos bevezető után a mutációra fókuszál: „A Delta esetében egy nemrég közölt tanulmány is erről számol be: egyelőre annyit tudni, hogy a Delta-variánssal fertőzöttek esetében több mint ezerszeres vírusmennyiség sokszorozódhat fel a légutakban és ezzel együtt a megfertőződést követő lappangási idő is csökken az eredeti, járvány elején ismert változathoz képest.
Tehát a fertőzés pillanatától számítva hamarabb és több vírust ürítenek a fertőzöttek.

Ez egyszerűen fogalmazva 'messzebbre juttathatja' a fertőzési láncolatokat, tudományosan fogalmazva pedig a szuperterjesztési eseményeknek kedvez és a sokat emlegetett nyájimmunitási küszöböt is emeli.”

– írja a magyar virológus. Megjegyzi: az, hogy a betegség súlyosabb-e vagy sem, az új variánssal történő fertőzés rosszabb kimenetellel fenyeget-e még nem tisztázott, több adat szükséges.
Ezeket javasolja a védekezéshez Kemenesi Gábor:
– Oltassunk, mert az oltás a Delta esetében is rendkívüli mértékben növeli az esélyeinket, magas védelmet nyújt a súlyos megbetegedés kialakulása ellen. Fontos ugyanakkor a két dózis felvétele, egy dózissal csak fele olyan hatékony a vakcina!
– A maszkok helyes használatáról és szükségességéről frissítsük fel a tudásunkat, mert a következő hullám során ennek is fontos szerep jut majd a védelemmel nem rendelkezők megvédéséért és a járvány féken tartásáért. A maszk helyes és megfelelő szintű használata a jobban terjedő variánsok ellen is fontos, sőt fontosabb mint valaha.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?