Létrehozva: 2019.09.23.

Ilyen aljas trükkökkel szoktatják rá az e-cigire a fiatalokat

A cigaretta összeköthető a mobiltelefonnal, és zenéket lehet megosztani vele! Úgy néz ki, mint egy menő okoskütyü, pedig nikotint szív be vele a gyerek! Ez nem sci-fi, hanem a mai valóság. Menő divatot csináltak a gyártók az e-cigarettából, és úgy tesznek, mintha nem lenne káros – így szoktatják rá a gyerekeket. Nem csoda, hogy rohamosan nő az e-cigiző gyerekek száma.

Először az idősebb korosztályt célozták meg a gyártók az e-cigarettával, azt hangsúlyozva, hogy segít a leszokásban. Gyorsan kiderült, hogy ez nem így van. Ma már inkább a fiatalokat célozzák meg és a gyerekkori ízekkel, a digitális világgal és modern dizájnnal teszik kecsegtetővé az egészséget súlyosan veszélyeztető e-cigarettát.

Nem is csoda, hogy az adatok szerint meredeken nő az e-cigiző fiatalok száma. A 13-15 év közöttiek 23%-a kipróbálta már az e-cigit, átlagosan 14 éves korban az utolsó felmérések szerint, és minden tizedik gyerek szívott e-cigit az előző 30 napban – ez pár éve még csak minden harmincadik volt.

Kampányt indít a kormányzat az e-cigi ellen

Nem is csoda, hogy az egészségügyi kormányzat kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet az elektromos cigaretták veszélyeire, mint azt a Ripost hírül adta. Az e-cigi ugyanolyan káros, mint a hagyományos társai, ám amíg a cigarettásdobozon fel van tüntetve, hogy súlyosan veszélyezteti az egészséget, rendszeres használata halálhoz vezethet, addig az e-cigik inkább veszélytelen és divatos elektronikus eszköznek tűnnek. Emiatt rohamosan terjed a gyerekek és a fiatalok körében.

Mintha egy kütyü lenne: megtévesztő a menő dizájn

A modern formatervezésű, számtalan praktikus funkcióval felszerelt e-cigik vonzók a fiatalok számára. Nemcsak menőnek érzik magukat vele, de a szülők megtévesztésére is tökéletesen alkalmasak. Van, ami úgy néz ki, mint egy formatervezett pendrive, de akad összecsukható, külső kijelzős mobiltelefonra emlékeztető vagy vezeték nélküli zenelejátszásra képes hangszórót idéző modell is.

Ezeket nem is rejtegetik a szüleik elől, hiszen úgysem gondolnák, hogy egy digitális cigivel jár-kel a gyerek...

Mixelhetjük az ízeket – de rákot okozhat az ízkoktél

Kókuszkrémes süti, tejszínes eper, ír kávé, szedres joghurt, krémcsoki, bourbon vanília, mentol, meggyes rágó – akár egy fagylaltos pult kínálata. Ám ezek valójában kivétel nélkül e-cigihez készült ízek, úgynevezett e liquidek, és az íz fokozható, szabadon kombinálható, hiszen a használó különböző arányban keverheti az aerosolokat, például a csokit a mentollal, a vaníliát az ír kávéval… A gyermek- és ifjúkor legkedveltebb ízeit kínálják. Csakhogy van egy nagy baj! Az e-cigi nem ártalmatlan édesség, éppen az aromák adalékanyagai között találtak most a kutatók egy pulegon nevű vegyületet, amely rákkeltő.

Ráadásul a fiatalok gyakran vásárolnak e-cigi-töltőt interneten, kijátszva a korhatáros szigorítást – csakhogy a külföldről, Távol-Keletről származó töltőkben lévő adalékanyagok ellenőrizetlenek, így még veszélyesebbek.

Az ízesített, „nikotinmentes” e-cigi a rászokás első lépcsője

Az ízesített, „nikotinmentes” aerosolok nem csak a Nemzeti Dohányboltokban, hanem más üzletekben is hivatalosan beszerezhetők, így kiskorúak is könnyen hozzájutnak. Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője azonban figyelmeztet: a nikotinmentesnek nevezett aerosol is tartalmaz kis mennyiségben nikotint, ami a rászokás előszobája lehet!

„A gyártók azzal is igyekeznek vonzóvá tenni az e-cigit, hogy sokféle eszközt kínálnak, amit a fiatalok a maguk ízlése szerint formálhatnak, színvilágban, mintázatban egyénre szabhatnak és össze tudják kapcsolni a telefonjukkal, így például zeneszámokat oszthatnak meg azon keresztül” – mondta el Demjén Tibor.

Ráadásul azt a képzetet kelti, hogy nem valódi cigaretta, nem igazán ártalmas, noha ez nem felel meg a valóságnak.”

 

Az adalékanyagok is veszélyesek

Ugyanígy vélekedik dr. Cselkó Zsuzsa is.

„Az e-cigeratta becsapás. Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár használatát nem kíséri büdös dohányfüst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat” – mondta a Ripost-nak a megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos.

A különféle ízesítések kifejezetten csábítóan hatnak, még azokra a fiatalokra is, akik egyébként elutasítanák a cigit. Márpedig az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Hiába hagytak jóvá ugyanis több vegyületet is az élelmiszeriparban, azoknak e-cigarettánál alkalmazva, hevítés során megváltozik az összetételük és egészségkárosítók lehetnek – figyelmeztet a szakember.

A felmérések alapján az e-cigaretta ugródeszka a nikotinfüggőséghez és a hagyományos cigarettákhoz. A legjobb, ha az ember ki se próbálja! „

Éppen ezért az egészségügyi kormányzat azt tervezi, hogy betiltják az ízesített dohánytermékeket, az e-cigarettákét is. Az e-cigi káros hatásairól, a további beetető trükkökről, illetve arról, hogy mit terveznek ellene a hatóságok, a hétfői Ripost napilapban olvashat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

life.hu

Nem a férjéhez fordul Katalin a nehéz időkben: másik férfi a legnagyobb támogatója

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

hirtv.hu

Napi aktuális – Orbán Viktor beszédet mondott a NatCon konferencián + videó

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hajrá magyarok! Országjárásba kezdenek a jövő sportsikerei érdekében

INSIDER

Eltüntettek egy-két kínos képet Magyar Péterről

INSIDER

Meglőtte, majd hátba szúrta riválisát egy féltékeny férfi Tatabányán

INSIDER

300 csapattal rajtol vasárnap a világ legnagyobb pontyfogó horgászversenye a Balatonon