INSIDER

Ilyet még nem láttál: dobókockadinnye termett Vásárhelyen – fotók

A magyar fiatalember idén olyat alkotott, amire eddig nem volt példa hazánkban.
  • Szerző: Ripost

A vásárhelyi Pap-család évtizedek óta termeszt dinnyét Hódmezővásárhelyen: jelenleg 12 ezer görög- és sárgadinnye palántát nevelnek. Pap Róbert tavaly nyáron lett híres az ország első kockadinnyéjével, amiből – külföldi minta alapján – idén is készített néhányat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: promenad.hu

„Kocka alakú sablonokat vásároltam, amikbe három hétre belehelyeztem a kis dinnyéket, hogy szép lassan felvegyék a formát. Azt gondoltam, tavaly már kitapasztaltam a folyamat rejtelmeit, azonban ebben az évben is törtek szét tartók, mivel a gyümölcsök növekedés közben szétfeszítették azokat. Ugyanakkor több sikerült, mint amennyi nem: jelenleg nyolc kockadinnyém van, amik 15 centiméter magasak és szélesek, valamint nagyjából 4 kilósak” – avatta be a részletekbe az őstermelő a promenad.hu-t.

Fotó: promenad.hu

A termesztő emellett egy olyan újdonságot is kipróbált, amit még senki az országban: az egyik sablonba pontokat ragasztott, a dobókocka számainak megfelelően. Ennek köszönhetően ez a dinnye úgy fejlődött ki, hogy minden oldalán egytől hatig valamelyik szám látható.

Fotó: promenad.hu

„A különleges dinnyék érettsége és íze – elsősorban az esős időjárás miatt – elmarad a hagyományos társaitól. Éppen ezért valószínűleg nem kerülnek piacra ezek a darabok, hanem elajándékozom őket. A dobókockát pedig rendeltetésszerűen használom, ugyanis egy kerti partin a barátokkal közösen eldobjuk. Egy dobásra jó, és az lesz, mint a találós kérdésben: ha feldobjuk, zöld, ha leesik, piros” – mosolygott Róbert.

Fotó: promenad.hu

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?