INSIDER

Mennyire kell tartanunk az indiai mutánstól?

A gyógyszergyártók világszerte vizsgálják, hogy milyen veszélyt jelentenek az új koronavírus-változatok az oltóanyagok hatékonyságára. Aktuálissá teszi a kérdést, hogy az indiában drámai módon berobbant járványt sikerül-e megfékezni. Vajon a mutáns vírus soha véget nem érő járványba zár bennünket?
címkék:
  • Szerző: WM

Abban egyetértés van a virológusok között, hogy a vírusváltozatok jelentette fenyegetések kivédésére az a legkézenfekvőbb megoldás, ha a lehető legtöbb embert a lehető leggyorsabban beoltanak a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákkal.

Szükség lehet emlékeztető oltásokra

Erre azonban a szegényebb országok aligha lesznek képesek még egy-két éven belül, de az uniós országok is messze vannak még a lakosság teljes átoltottságától. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy együtt kell élnünk a koronavírussal.

Erre utal, hogy az átoltottsági világelső Izrael újabb több millió adag vakcinát vásárol a Pfizertől 2022 végéig, s az új oltások már az újabb koronavírus-változatok ellen is védenek majd.

Boris Johnson brit miniszterelnök pedig részletek közlése nélkül bejelentette azt is, hogy ősztől újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampány kezdődik a szigetországban. Hozzátette: meg kell tanulni együtt élni ezzel a vírussal, ugyanúgy, ahogy más betegségekkel is együtt él az ország.

Az európai bizottság is további tárgyalásokat kezdett a Pfizer/BioNTech-­kel a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk beszerzéséről 2023-ig. Az immáron harmadik szerződés 1,8 milliárd adag, második generációs vakcina szállítását írja elő 2022-ben és 2023-ban.

Müller Cecília országos tiszti főorvos is szólt arról, hogy az összes vakcinát a világon veszélyhelyzeti körülmények között engedélyezték, éppen ezért lehet, hogy mindegyik védőoltásból kell majd egy harmadik oltás, s ha szezonális lesz a betegség, akár évente is szükség lehet emlékeztető oltásokra.

Jakab Ferenc virológus, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője pedig a Facebookon arról írt, hogy az oltásokra sok évig szükség lesz még, és ezek az oltások különbözőek lesznek, pontosan a vírus változékonysága miatt.

Küzdelem az új variánsokkal

Úgy tűnik, hogy egyre több rossz hírt kapunk a különböző koronavírus-variánsokról. Egyes újságok címsorai pedig már egyenesen azt sugallják, hogy egyes mutánsok kijátszhatják az oltás jelentette védelmet, és soha véget nem érő járványba zárnak bennünket.

Indiában napról napra egyre több halottat jelentenek. Fotó: Getty Images
Fotó: getty images

A kutatók között még nincs egyetértés abban, hogy az új változatok milyen mértékben áshatják alá az első generációs Covid–19-vakcinák hatékonyságát. Néhány oltóanyag-fejlesztő azonban már az oltások frissítésén dolgozik, hogy azok jobban célba vehessék a Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, Brazíliában vagy az újabban Indiában azonosított változatokat. Ezek a mutációk gyengítik a fertőzés elhárításához elengedhetetlenül fontos antitestek hatását.

Csakhogy az antitestek szintjének csökkenése nem jelenti azt, hogy megszűnik a Covid–19 elleni védelem

– idézi a Huffpost Jay Levy virológust, a kaliforniai egyetem orvosprofesszorát.

Az immunrendszer nagyon összetett, és az antitestek mellett létezik egy egészen más szempont is, a sejtek által közvetített immunválasz. Ez A rész segít létrehozni az úgynevezett t-sejteket, amelyek döntő fontosságúak a fertőzések megelőzésében. A Covid–19-vakcinák nemcsak antitesteket termelnek; arra ösztönzik az immunrendszert, hogy termeljen t-sejteket is.

A krematóriumok túlterheltsége miatt alternatív megoldásokat keresnek a hatóságok. Fotó: Getty Images
Fotó: getty images

A t-sejtek jelentik a fő védelmi vonalat a vírus ellen – mondja Monica Gandhi, a kaliforniai egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere. A T-sejtek képesek azonosítani a koronavírus számos különböző részét, és megszabadulni a vírust hordozó sejtektől. A beoltottaknak a sejtes immunválasznak köszönhetően nem kell aggódniuk a súlyos betegségtől akkor sem, ha netán újra megkapják fertőzést.

Oltóanyagok újratervezése

Jakab Ferenc virológus, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője a közelmúltban a Facebookon hosszan arról írt, hogy a vírus elleni küzdelemben egyértelműen a megoldás hosszú távon az úgynevezett multivalens vakcinákban rejlik. E vakcinák tartalmazzák többek között a vírus külső fehérjeburkának elemeit is, amelynek a szelekciós nyomása és ezzel a variabilitása is kisebb, mint a tüskefehérje változási képessége. Ezen védőoltások alapját tehát már feltételezhetően több domináns variáns adja majd, és kicsit talán az influenzavírus elleni oltásokhoz fognak hasonlítani – fogalmazott Jakab Ferenc.

Tombol a járvány

Indiában a múlt héten sorra dőltek meg a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. A több mint 1,3 milliárd lakosú országban március közepén kezdődött a harmadik hullám. Kevés az oltóanyag, a gyógyszer, a lélegeztetéshez szükséges oxigén. A krematóriumok éjjel-nappal működnek, sok helyen, helyi szokás szerint, máglyákon temetik el az elhunytakat. India segítséget kért az uniótól a járványügyi védekezéshez, az egyesült államok is gyorssegélyt küldött az indiai kormánynak.

Nem szabad pánikba esnünk

A vírusok állandóan mutálódnak, és ezek többsége jelentéktelen – egyesek a vírust még kevésbé veszélyessé is tehetik. Az Indiában most terjedő b.1.617 nevű változatot októberben fedezték fel, jellemzője, hogy az eredeti koronavírus-tüskefehérjén két ponton történt változás, de ezek lényegesen nem befolyásolták a vírus fertőzőképességét. Dr. Jeremy Kamil, a Louisiana Állami Egyetem virológusa szerint járványügyi szempontból jelenleg aggasztóbbnak tűnik az egyesült királyságban azonosított változat, amely már több mint 50 országban elterjedt. „kétlem, hogy az indiai változat fertőzőbb, mint a brit mutáns, és nem szabad pánikba esnünk” – mondta BBC-nek dr. Kamil.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?