Létrehozva: 2020.07.28.

Irány a Balaton, a strandokon nem algásodik a víz!

Algásodik a Balaton, a kékalga pedig veszélyes lehet a gyerekekre – terjedt el a hír az utóbbi napokban. A Ripost utánajárt és kiderült: a balatoni strandokon nem jellemző az algásodás, a víz minősége kiváló, ráadásul elég meleg, 24 fokos, így bátran lehet tervezni az elkövetkezendő napokban nyaralást a magyar tenger partjára.

Az utóbbi egy-két hétben megjelent hírek szerint elszaporodtak az algák a Balatonon, elsősorban a tó nyugati medencéjében. A Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízügyi készültséget rendelt el, hozzátéve, hogy megkezdik a kotrást.

Semmi ok aggodalomra a professzor szerint

A Ripost megkereste a Balatoni Limnológiai Intézetet, hogy megtudjuk, mire számíthatnak az elkövetkezendő napokban azok, akik megfogadják a tanácsot: „Kevesebb Adria, több Balaton”, és a magyar tengernél szeretnék tölteni szabadságukat.

„Abszolút nincs ok aggodalomra” – mondta lapunknak dr. Vörös Lajos, az intézet kutató-professzora.

Dr. Vörös Lajos Fotó: Bajomi Bálint

„A tónál azt láttuk, hogy elsősorban a nyugati medencében, Keszthely és Szigliget tájékán kezdődött algásodás. Ha marad a kánikula, van esély arra, hogy a kékalga az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben jelenjen meg, de ez közel sem biztos, a tó vize jelenleg mindenhol jó, fürdésre alkalmas. A meleg mellett ugyanis az algásodáshoz nitrogén és foszfor vegyületek is kellenek, melyek a fenékiszapból szabadulhatnak fel” – fogalmazott a professzor. Ezért kotorják a medret, mert ezzel is akadályozzák a kékalga szaporodását.

Arra a kérdésünkre, hogy miként ismerhető fel a vízben a kékalga, a professzor elmondta: a színe nem feltétlenül kék, sokkal inkább lehet sárgás, zöldes vagy barnás árnyalatú. Ez a színes hártya pedig a víz tetején úszik.

Kotorják a medret, hogy megelőzzék az algásodást

A kékalga szaporodását elősegíti a meleg, szélcsendes időjárás. Érzékenyebb bőrűeknél kiütéseket okozhat, vagy akár szemgyulladást, gyerekeknél, ha többször nyelnek a vízből, hasmenést. Ám mint a professzor hangsúlyozta, pánikra semmi ok, hiszen a strandokon a víz minőségét folyamatosan ellenőrzi a hatóság és ha szükséges, közbelépnek.

Múlt pénteken Gál Lajos, Gyenesdiás és Nagy Bálint, Keszthely polgármestere közölte: bár a kutatók jelezték, hogy előfordulhat algásodás a Balatonban, jelenleg kiváló a víz minősége a nyugat-balatoni strandokon is, ahol a megkezdett kotrási munkák sem zavarják a fürdőzőket.

Balatongyörök, 2020. július 23.
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentõsen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminõségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás elõkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
MTI/Varga György

Gál Lajos hozzátette, a vízminőséget hetente ellenőrzik, részben az önkormányzat költségére. Eddig egyetlen fürdőző sem panaszkodott semmiféle, kékalga-toxint jelző bőrirritációra, allergiás reakcióra.

A fürdőzők szerint kellemes és tiszta a víz

A Ripost hétfőn több fürdőzővel is beszélt a keszthelyi strandon, akik szerint kiváló a víz, ők nem is tapasztaltak algásodást.

Csendes Antal, a három keszthelyi önkormányzati strandot üzemeltető társaság ágazatvezetője az MTI-nek megerősítette, hogy kifogástalan a Balaton vize a Keszthelyi-medencében. Tapasztalataik szerint az algásodás akkor indulhat be, ha tartósan mozdulatlan a víz. Keszthely városi strandján tesztüzemmódba tettek egy vízmozgató gépet, amit a halastavakban használnak algásodás ellen, ez megakadályozhatja, hogy az alga szaporodjon a strandon és zavarja a fürdőzőket.

Hőség lesz, aztán jön egy hidegfront

A koponyeg.hu előrejelzése szerint szerdáig marad a 30-32 fok körüli hőmérséklet, ám van esély arra, hogy az algásodás folyamata megtorpan. Szerdán ugyanis egy hidegfront érkezése várható erős szél kíséretében, ami megmozgatja a vizet és nem engedi a felszínén kialakulni a színes hártyát. Ráadásul azt követően ismét változékonyabbá válik az idő, záporok, zivatarok is várhatók, a hőmérséklet pedig egy-két napra visszaesik. Augusztus első felében viszont újabb kánikulát jeleznek, tehát aki most készül a Balatonra, bízhat benne, hogy jó időt fog ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

mandiner.hu

Meghívta Ferenc pápa Sulyok Tamást Vatikánba

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Ezt eszi a Dűne sztárja, Zendaya egy nap – mutatjuk a mintaétrendet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány