INSIDER

Ítéletidő: fotókon, hogyan fog bedurvulni az időjárás az országban

Ítéletidő fenyegeti az egész országot. Az Időkép elképesztő fotókon mutatja meg, hogyan veszi át az irányítást a hidegfront.
  • Szerző: Ripost

Ítéletidő csap le az országra, az Időkép elképesztő képeken mutatta be a Facebook-oldalán, hogy jégesővel és szupercellákkal robog kelet felé a hidegront. Az Időkép szerint az ítéletidő a Duna vonalát átlépve csap le az ország több pontjára a Somogy megyei Csurgó város irányából. „A zivatarokat viharos szél, felhőszakadás, helyenként jégeső kíséri” – írják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem javul a helyzet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint vasárnap hidegfront érkezik nyugat felől, amelynek mentén, illetve előterében zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén. Eszerint az ítéletidő előbb a Dunántúl középső és déli részén, majd az Alföldön csap le.

Brutális szélvihar jöhet

Az előrejelzések szerint az esernyőnk épségére is vigyáznunk kell. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön heves zivatar is előfordulhat, amelyet jégeső (néhány helyen akár > 2 cm), intenzív csapadék (15-30 mm), illetve viharos szélrohamok (> 65-70 km/h) is kísérhetnek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt. A napot továbbra is 13 fokkal zárjuk.

ítéletidő

Hideg, eső és szupercellák – ezek várhatóak még az este Fotó: illusztráció/pixabay.com

Elköszön az ítéletidő

Hétfőre már kissé javul a helyzet. A nap nagyobb részében veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső megyékben, így ezeken a tájakon egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. A mainál egy fokkal melegebbre, 14 fokra számíthatunk Pünkösdhétfőn.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?