INSIDER

Itt a magyar nyelvű kalkulátor: milyen autóba tankolható E10-es benzin?

Az eddigi E5 helyett, az E10-es matricákat ragasztották ki a kutakra, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzinnek emelkedett a bioetanol tartalma.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Az átállás már decemberben elkezdődött. Egyes szakértők szerint a régebbi autók motorja károsodhat az új benzintől, és a fogyasztás is emelkedhet, de a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint semmi ok a félelemre. Grád Ottó korábban elmondta lapunknak:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Azokban az országokban, melyekben a járműpark átlagszínvonala a mienknél is alacsonyabb és ahol már megkezdték az E10-es üzemanyag forgalmazását, fél, illetve egy évvel ezelőtt, semmilyen műszaki meghibásodásról nem jutott el hozzánk információ.”

Fotó: Afp

Hozzáértők azért óvatosságra intenek és azt ajánlják, hogy a húsz évnél régebbi autóval rendelkezők mindenképpen tájékozódjanak, ám márkánként is eltérések lehetnek. Decemberben írta meg a , ha valaki bizonytalan és úgy gondolja, hogy esetleg mégis problémát okozhat autójában az új üzemanyag, rákereshet egy német oldalon lévő kalkulátorra a https://www.e10tanken.de/ portálon. Itt semmi más dolga nincs, mint beírni a kocsi típusát és a kalkulátor megmondja, hogy tankolhat-e bele E10-es üzemanyagot. Most pedig már egy magyar nyelvű kalkulátor is megjelent, melynek nagyon egyszerű a használata. A https://e10check.hu/ portálon meg kell adni a kocsi márkáját, azt, hogy milyen modell és végül az évjáratot. Ha tankolható az E10-es benzin, egy zöld pipa jelenik meg.

címkék:
És ezeket olvastad már?