Létrehozva: 2019.01.24.

Itt a megoldás, mit kell csinálni kidobás helyett az élelmiszerrel

Rengeteg még használható élelmiszert dobnak a kukába az áruházláncok, éttermek, szállodák - pedig akár rászorulókhoz is eljuttathatnák, ha országos lenne a rendszer. Valami már most is mûködik, mert évente több, mint 180 ezer embernek biztosítanak hetente többször is étkezést - jó lenne, ha ugyanez országos lenne. A Ripost végigkísérte az élelmiszer útját az áruházból az élelmiszerbankon és karitatív szervezeten át a rászoruló nagycsaládig.

Nagy vihart kavart, hogy egy győri Tescóban a kukában landolt egy hatalmas adag zsömle: a Facebookon dühös kommentek százai szidták a pazarlást és sérelmezték, hogy miért nem adják oda a szegényeknek a kidobott ételt. Kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű: sok áruház nem része az Élelmiszerbank-hálózatnak, így kidobja az ételt, más áruházak részei ugyan, de oda meg hétvégén nem mennek ki. Túl szigorúak a szabályok, az ételeket összegyűjtő Élelmiszerbanknak pedig nincs elég embere és járműve – miközben országosan is meg lehetne szervezni a rendszert, és talán az is segítene ezen, ha előírnák: a nagy áruházláncoknak kötelező csatlakozni!

A %Ripost% egy budapesti szupermarketben járt, ahol megmutatták nekünk, hogy működik az élelmiszerbank-rendszer: hogy jut el a kuka helyett a rászorulókhoz az amúgy kidobásra ítélt élelmiszer.

 

Előző nap

Naponta többször is ellenőrzik az élelmiszermentésbe bekapcsolódó hipermarket munkatársai a pékárukat, illetve a zöldség- és gyümölcsrészleget, hogy az értékesítésre már nem, ám emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszereket kiválogassák és összegyűjtsék.

Egy saját pékségű nagyáruházban 100-110 féle pékárut is találni, melyeket folyamatosan mennyiségi szinten tartanak, hogy a vevők tudjanak válogatni, vásárolni. Ha az esti zárás során mindegyikből csak öt darab marad, az 500-550 péksüteményt jelent a rászorulóknak.

Ha az egyik hálós zöldség vagy gyümölcs sérült, akkor az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok értelmében nem bonthatják meg és értékesíthetik a többit, viszont azokat eljuttathatják a rászorulókhoz.

A kiválogatott, felajánlásra szánt friss árukat szigorú szabályok szerint válogatják, csomagolják és rekeszelik.

 

7.30

Megérkezik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kisteherautója, amelyre felpakolják az előzőleg lemért és dokumentált, élelmiszerkategóriánként rekeszelt adományt.

8.30

A több áruházból összegyűjtött élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület központi raktárába szállítják, ahol az aznap érkező partnerszervezetek számára szétválogatják azokat.

A karitatív szervezetek még aznap 14 óráig elszállítják a friss árut, s a nap folyamán eljuttatják azokat a rászorulókhoz.

 

9.30

Elsőként az Élő kövek nevű magyar katolikus karitász munkatársa érkezik, utána a délelőtt folyamán több másik szervezet is követ. Mezei Ágnesék 30-40 nagycsaládhoz szállítanak élelmiszert, hetente többször is. A kapott mennyiséget a képviselő a központjukba szállítja, ahol a családok létszámának megfelelően porciózzák azokat.

 

14 óra

Az Élő kövek tagjai több járművel indulnak, hogy eljuttassák az élelmiszert a rászoruló nagycsaládokhoz. A nyolctagú Vatai család örömmel fogadja a sok édes és sós pékárut, illetve a zöldségeket. Az édesanya, Judit, illetve a négyéves Sára és a kétesztendős Eszter örömmel veszik át az ételt az azt kiszállító Mezei Ágnestől.

–Nagy segítség ez nekünk, havonta 10 ezer forintnál is nagyobb értékű mentet élelmiszert kapunk, ráadásul a hat gyerek mellett pékáruért sem kell a boltba mennünk – mondja a Ripostnak az édesanya, Judit, akinek a férje ilyenkor még munkában, a további négy gyermekük pedig óvodában, iskolában van.

 

14 óra

Az élelmiszerbankban ilyenkor sem áll meg az élet. A délelőtti hajrá után a hosszabb lejárati idejű élelmiszereket válogatják, rendezik és adminisztrálják település, illetve partnerszervezet szerint. Ezekkel nem kell annyira sietniük, mint a friss élelmiszerekkel, amelyek még aznap, akár már ebédre, de legkésőbb vacsorára a rászorulók asztalára kerülnek.

 

A raktárkészlet kínálata gyakran változik. Ott jártunkkor többek közt teát, szeletelt mandulabelet, karácsonyi nápolyit, meggybefőttet, zöldborsót, kukoricakonzervet és kölyökpezsgőt egyaránt láttunk. A gyártók által felajánlott konzerveken nincs bolti címke, az egyszerű információs matricát egyenként ragasztja fel rájuk az Élelmiszerbank 30-40 önkéntese.

Rengeteg a tévhit a kidobandó élelmiszerek körül. A csütörtöki Ripost napilapból kiderül, miért nem lehet zsemlemorzsát készíteni az amúgy kukába kerülő pékáruból, és sok hasonló érdekességről is  szó  esik még. Keresse az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

magyarnemzet.hu

Olimpikonunk játszóterezett a kislányával, majd egyből érezte, nagy a baj

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin