INSIDER

Itt a nagy változás a családi házakban élők számára

Számos tehertől szabadít meg a módosítás. Mutatjuk, hogy mik a lehetőségek, ha családi házban laksz!
  • Szerző: Ripost

Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

Az indoklás szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkaidejétől.

A javaslat indoklása elismeri, hogy

az ingatlanhasználó egyéni felelősségvállalása növekszik,

azaz mindig a lakókon múlik, hogy meghatározott időközönként ellenőriztessék, illetve kitisztíttassák a kéményeket. Ugyanakkor az eddigi nagy adminisztrációs és időbeli terhelés csökkenne.

A törvénymódosítást a Kéményseprők Országos Szakszervezete nem támogatta, mert szerintük az országban több százezer életveszélyes kémény van, vagyis a javaslat emberek életét kockáztatja.

A kormány tavaly ingyenessé tette a kéményellenőrzéseket, majd a katasztrófavédelem átvette a feladatot, sok kéményseprő vállalkozás pedig csődbe ment.

Információink szerint az utóbbi időben rengeteg volt a „túlkapás”, indokolatlan túlbírságolás, ami miatt rengeteg családi házas lakó panaszkodott

– talán ez válthatta ki a minisztériumi javaslatot. A dolog másik oldala pedig az, hogy a mintegy 4 millió magyar kémény jelentős része, akár 1 milliónál is több azonnali felújításra szorul. Kérdéses, hogy akik szándékosan vagy feledékenységből nem ellenőriztetik a kéményeiket, nem kerülnek-e életveszélybe.


 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?