INSIDER

Itt a segítség a kutyásoknak, hogy be tudják tartani az 500 méteres kijárási szabályt

Már több mint nyolcvanezren használják azt az alkalmazást, amivel tudni lehet, hol van a lakóhely 500 méteres körzetének a határa. Ez pedig azért fontos, mert a gazdák ekkora területen sétáltathatják este 8 és hajnal 5 között a kutyájukat. A webalkalmazást egy olyan magyar kutyatulajdonos fejlesztette ki, aki egyben informatikus.
 • Szerző: Ripost

Rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert Müller Zsolt informatikus fejlesztése, ami megmutatja, hogy a kijárási tilalom idején meddig mehetünk el a kutyánkkal. A térképen címre lehet keresni vagy kattintással kijelölni azt a pontot, ami köré 500 méter sugarú kör rajzolódik ki. Így könnyen eldönthető, hogy meddig lehet elmenni az esti vagy hajnali kutyasétáltatás alatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Van kutyánk, innen az ötlet„ – mondta a -nak az informatikus, aki a rendelet utáni első kutyasétáltatás során találta ki a praktikus megoldást. „Amikor már másodjára méricskéltem az 500 métert a Google térképén a távolságmérő funkcióval, tapasztaltam, ez milyen nehézkes, pedig gyorsan össze lehet rakni egy praktikusabb megoldást. Megcsináltam, és az érdeklődés minden várakozásomat felülmúlta!”

 

A Google térkép ingyen használható kerete már az első nap elfogyott, hiszen 35 ezren nyitották meg a térképet, mára több mint 80 ezer a letöltések száma.

Itt érhető el a webalkalmazás: https://muzso.hu/500-meter

Az állatorvos is használja

„Nekem is van egy lakásban tartott kistestű kutyám, ami ráadásul örökmozgó, így rendszeresen és hosszan kell sétáltatni.

Tisztában vagyok a járványveszéllyel és azzal, hogy a korlátozások minket védenek, ezért maximálisan igyekszem betartani„ – mondta a -nak dr. Fodor Kinga állatorvos, egyetemi docens. „Buksit csak az engedélyezett sétáltatási időben, napközben mozgatom le, este 8 után már csak azért megyünk le, hogy gyorsan elvégezhesse a dolgát és összeszedem utána, amit kell. Nagyon hasznosnak találom a térképes webalkalmazást, sokaknak segítség lehet.”

Az állatorvos 10 javaslata télen, járvány idején

 1. Csak a szükséges ideig legyünk kinn a kutyával.
 2. Kerüljük a közös kutyasétáltatást.
 3. Mindig legyen nálunk lakcímkártya és személyazonosító okmány.
 4. Az állatorvosokra nem vonatkozik az este 7 órás bezárási kötelezettség, vészhelyzet esetén a kijárási tilalom alatt is fordulhatunk hozzájuk és házhoz is mehetnek.
 5. A kistestű, vékony, rövidszőrű kutyákra fagypont alatt adjunk meleg kutyaruhát, havazás, eső esetén vízlepergetőset.
 6. Ha lesz hó, nyugodtan játszhat benne a kutya, nem lesz baja, de játék után alaposan törölgessük át és hazaérve legyen száraz, meleg helye.
 7. A kertben tartott kutyáknak télen kicsit többet adjunk enni, legyen meleg, szélvédett kutyaházuk. Az ivóvizét tegyük oda, ahol nem fagy meg.
 8. Télen kerüljük a lesózott utcákat, mert a só kimarhatja a talppárnákat. Sétáltatás előtt kenjük be a mancsokat talpvédő krémmel.
 9. Tartsuk távol a kutyát a jeges, befagyott helyektől, ezek sérülésveszélyesek.
 10. Tartsuk a fagyálló flakont mindig zárva, ha kiömlik a fagyálló, azonnal töröljük fel. Ha felmerül a gyanú, hogy a kutya fagyállót nyalt fel, azonnal vigyük állatorvoshoz! Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban, főleg, ha jár a motor.

 

És ezeket olvastad már?