Létrehozva: 2021.08.23.

Itt van minden, amit az iskolakezdésről tudni érdemes

Már csak néhány nap és itt a szeptember, újra iskolapadba ülhetnek az általános és középiskolás diákok. Mire számíthatnak idén a gyerekek és a szülők? Lesz-e újra digitális oktatás? Hogyan alakul a járványhelyzet? Kik kaphatnak oltást? Biztos, hogy a legtöbb szülő fejében megfordulnak most ezek a kérdések.

 

Megindult a nagy visszaszámlálás, hamarosan elindul a 2021–22-es tanév. Rengeteg szülőben felmerül a kérdés, mit tartogat számukra ismét a koronavírus-járvány, vajon a negyedik hullám hogy befolyásolja a gyerekek oktatását. Minderről az ismert virológust, dr. Rusvai Miklóst is kérdeztük, aki szerint fontos, hogy a gyerekek megkapják az oltást, hiszen ez is hozzájárulhat a járvány újabb hullámának csökkentéséhez. 2021.06.29_Budapest Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék. Mélyinterjú Dr.Rusvai Miklóssal Fotó: Markovics Gábor Ripost

Még most sem késő!

„Fontos, hogy a gyerekek az elkövetkezendő napokban megkapják a Covid elleni oltást. Aki eddig nem tette meg, legalább az elsőt mihamarabb kérje. Még nem késő! Legalább szeptember közepére-végére jó lenne, ha immunizálva lennének a 12 év fölötti iskolások, és az immunitás kialakulásához 2-3 hét kell” – hangsúlyozza a professzor a Ripost7 kérdésére.

Mi történik a be nem oltott gyerekekkel?

A azokra a veszélyekre is felhívja a figyelmet, amelyek a be nem oltott gyermekeket érintheti. „A be nem oltott gyerekek sajnos hazavihetik az iskolában egymástól elkapott fertőzést, és ha van az otthoni környezetben nem oltott személy, rokon, akivel találkoznak, akkor neki bizony tovább is adhatják. A 12 év feletti korosztályban ritkán ugyan, de súlyosabb tünetekkel is járhat a betegség, és ilyen esetekben hosszú távú hatásokra (fáradékonyság, pszichés zavarok stb.) is lehet számítani a gyerekeknél – mondja.

Minél több a beoltott, annál kevesebben adják tovább

A virológus kifejtette, hogy a gyerekek oltása azért is lényeges, mert az immunizált gyermekben nem termelődik annyi vírus, ő a fertőzés közvetítése szempontjából kevésbé veszélyezteti környezetét, mint az, aki oltatlan. „Minél több beoltott gyermek van, annál kevesebben tudják átadni a betegséget. Nem emelkedik majd olyan fokozott iramban a fertőzöttek száma ősszel, ha elegen oltatják a gyermeküket” – hangsúlyozza.

Hogyan kell a gyerekeket regisztrálni?

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra vagy a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12–18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, tajszámát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia. Az oltás időpontjára egy kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot kell vinni!

Mi lesz a digitális oktatással?

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár egy, a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában is megerősítette, hogy a következő tanévben teljes mértékben jelenléti oktatásra készülnek, hiszen a tanárok átoltottsága kilencven százalék feletti, egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartani. Hozzátette, felkészültek arra, hogy lehetnek egyedi esetek, de azt remélik, jóval kevesebb intézkedést és korlátozást kell majd végrehajtani, mint az elmúlt tanévben. Ugyan a kis­iskolásoknak még nincs oltás, de mint mondta, náluk „egyébként is alacsony volt a fertőzés előfordulása”.

Az iskolákban is lesz oltás

Ha valaki nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án az iskolákban is lesz oltási lehetőség. Erről a szülők tájékoztatást kapnak és augusztus 25-éig vissza kell jelezni az iskolának, hogy élnek-e a lehetőséggel. Az első oltást követően, 3 hét múlva a másodikra is az iskolában kerül sor. Kérdés esetén javasolják, hogy a szülő kérje ki a gyermek kezelőorvosának véleményét. 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani, és regisztrációjukat sem fogadják el.

A holnap, vagyis augusztus 24-én kedden megjelenő Ripost7-ben további érdekes írásokat találsz. Keresd az újságosoknál, vagy az egyéb árusítóhelyeken!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

mandiner.hu

A Nike kissé merészre szabta az amerikai női atléták olimpiai meze bikinivonalát, a sportolók felháborodtak!

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban