Létrehozva: 2019.12.21.

Januártól várakozás nélkül, ingyen kezelik a meddő párokat

Azok a meddő párok is igénybe tudják venni jövőre a lombikprogramot, amelyek eddig ezt anyagi okok miatt nem tették, és várakozniuk sem kell hosszú hónapokat. A házasságkötések száma, a babaváró hitel és a CSOK népszerűsége is arra enged következtetni, hogy jövőre jöhet a bébibumm!

Soha nem látott házasodási kedv volt az idén, és abból, hogy eddig több mint 50 ezer pár vette fel a babaváró hitelt, arra lehet következtetni, hogy családalapítást is terveznek. Csak idén több mint 120 ezren vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt. A harmadik, negyedik gyermek megszületését segíti elő a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, amivel eddig több mint 20 ezren éltek, és az, hogy január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük többé a négy vagy annál több gyermekes édesanyáknak. A családalapításra vállalkozó nőknek könnyebb lesz összehangolniuk a munkát és a gyermeknevelést, miután januártól gyedre mehetnek a nagyszülők, és a nagyszabású bölcsődeépítési programnak köszönhetően egyre több kisgyermeket tudnak jó helyen a dolgozó anyukák.

Fotó: Pixabay.com

Segítséget kapnak a meddő párok

Segítséget kapnak azok a párok is, akik szeretnének gyermeket, de valamilyen oknál fogva a várva várt baba nem érkezik meg. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára bejelentette: január 1-től ingyenessé válnak a meddőségi beavatkozások és az ahhoz használt, jelenleg is támogatott gyógyszerek. Július 1-től pedig a meddőségi vizsgálatért sem kell fizetni. Ezzel egyidejűleg megszűnnek a várólisták. Magyarországon ez több mint 150 ezer párt érint.

Fotó: 123RF / 123RF

„Ha tényleg gyorsabb lesz a lombikprogram és fizetni sem kell érte, akkor belevágunk a testvér projektbe” – mondta el a Ripost-nak Éva, aki azért nem akart teljes nevével szerepelni, mert a családban nem mindenki tudja, hogy első gyermeke is mesterségesen fogant. „Hat éve szeretnénk gyermeket, márciusra várjuk a picit. Sok kiadás és sok várakozás van mögöttünk. Későn is kezdtük: én 33 éves voltam, a férjem pedig már 38. Az első konzultációra három hónapot, az első beültetésre 9 hónapot vártunk. Nem sikerült, fél év múlva próbálkozhattunk újra. Amikor harmadjára majdnem egy évvel későbbre adott időpontot az orvos, elsírtam magam. A doktor azt mondta, ha nem szeretnék várni, akkor vár a magánkezelésre két hét múlva. 840 ezer forintot fizettünk, sajnos hiába. Végül találtunk egy klinikát, ahol tudtak segíteni. Ha nem lesz várólista és ingyenes lesz a kezelés, akkor szeretnénk egy kistestvért.”

Megszűnnek a várólisták

Márpedig így lesz: Novák Katalin államtitkár bejelentette, hogy eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot, azaz „a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben”. A kormány egységesen magas színvonalat és irányelveket szeretne látni a meddőség kezelésében, azért, hogy a problémával küzdő párok az országban mindenhol ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapják. Úgy fogalmazott: „azt szeretnék, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen; ha ez így lenne, nem is lennének demográfiai problémáink”.

Jelenleg évente körülbelül 75-80 ezer gyermek születik, ha a meddő párok legalább a felének sikerülne a mesterséges megtermékenyítés, akkor még egyszer ennyi baba születhetne. Ez persze nem lehetséges egy év alatt, de hosszabb távon nem is lehetetlen.

„Ahhoz, hogy több embrió beültetésre legyen lehetőség, szükség lesz embriológusok, meddőségi specialisták képzésére is” – vélekedik egy állami intézményben dolgozó embriológus. „Ettől az intézkedéstől véleményem szerint az is várható, hogy javul a meddőségi központok eredményessége, egészséges verseny alakul ki a minőséget illetően.”

 

Jobb finanszírozással több gyermek születhet

„Nagyon örvendetes ez a hír, hatalmas könnyebbség lesz majd a gyermekre vágyó pároknak” – jelentette ki Pataki Zita, akinek összesen tíz beültetése volt, az utolsóról 2019 tavaszán egy video-blogot is vezetett és alapítványt hozott létre, amely információval látja el az érintetteket.

„A legtöbb párnál visszatérő gond a pénzhiány, a vizsgálatok, a gyógyszerek nagy terhet rónak a családokra. Most, hogy 90 százalékban támogatottak a gyógyszerek, 100-300 ezer forintba kerülnek egy párnak – beültetésenként. Ha mindezeket ingyen kapják meg, az óriási segítség” – mondta Zita.

A Kaáli Intézet segítségével, ami most több más intézménnyel együtt állami tulajdonba került, az elmúlt 30 évben mintegy 30 ezer gyermek jött világra. Kaáli Nagy Géza, az Intézet alapító igazgatója úgy gondolja: a „jobb finanszírozás” következtében még több gyermek fog születni.

 

Látványosan nőtt a házasságkötések száma

1990 óta nem volt ilyen magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint az idei év első tíz hónapjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Idén október végéig: 57 774 pár házasodott össze, 11 023-mal több, mint tavaly ilyenkor. Ez azt jelenti, hogy január és október között 24 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az előző év azonos időszakához képest.

 

Egyre kevesebben döntenek az abortusz mellett

A társadalmi szemlélet változása és a családvédelmi intézkedések is hatással lehettek arra, hogy egyre kevesebb az abortusz: tavaly 26 900 terhességet szakítottak meg művi úton, 1600-zal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Éves összehasonlításban 5,6 százalékkal csökkent a művi vetélések száma. Míg az 1990-es évek közepén évente mintegy 79 ezer abortuszt végeztek el hazánkban, a szám 2016-ra szűk 30 ezerre csökkent.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási botrány: megalázta férje a világhírű színésznőt

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!