Létrehozva: 2020.04.27.

Járvány üzemmód: mindenből ellátja magát Magyarország

Ha mindenkinek tej kell, akkor vegyünk inkább egy tehenet – tartja a népi bölcsesség. Ennek megfelelően készült fel a járványra Magyarország: van már maszkot gyártó gépsorunk, fertőtlenítőgyárunk, magyar fejlesztésű lélegeztetőgépünk, és önellátók vagyunk élelmiszerből, sőt vécépapírból is. Ez még azt is lehetővé teszi, hogy másoknak segítsünk.

Hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek magyar mérnökök

Azonnal megkezdte lélegeztetőgépek beszerzését a magyar kormány, hogy egyetlen betegtől se kelljen megtagadni a segítséget, de közben akcióba léptek a magyar mérnökök is. Öt hét alatt két lélegeztetőgép prototípust is megalkottak. A magyar fejlesztőmérnökök leleményességének és a tudósok, valamint a gyakorlati szakemberek összefogásának köszönhetően huszadrészére csökkent a fejlesztési idő – kétszer ad, ki gyorsan ad!

Fotó: Facebook / Orbán Viktor oldala

Mint arról a Ripost korábban beszámolt, az egyik, akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára is. A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével közösen alkotta meg a járványkórházakban is könnyen bevethető lélegeztetőgépet. Hamarosan indulhat a sorozatgyártás.

Maszkot gyártanak a rabok

Fotó: MTI Ceglédy Zsolt

A maszkgyár a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe költözött, ahol megállás nélkül, három műszakban dolgoznak. A géppel 2,8 millió darab maszkot tudnak gyártani egy hónap alatt.

 

Gyorsan átállt több cég a fertőtlenítők gyártására

 

A járvány kitörése óta mindenki fertőtlenítőszert akar vásárolni, soha nem látott piaca lett a higiéniának. Nosza, a MOL ablakmosó gyára pikk pakk átállt kézfertőtlenítő gyártásra.

 

A hivatalok is belehúztak: hat hónap helyett két hét alatt kiadták az engedélyt 27 cégnek fertőtlenítőszer gyártására. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kijelentette: az elmúlt másfél hónap intézkedéseinek köszönhetően Magyarország a fertőtlenítőszereket tekintve önellátóvá vált: az alapanyagot, a terméket és a csomagolást egyaránt Magyarországon állítják elő.

 

Másfélszer annyi vécépapírt gyártanak

 

Megrohanták az emberek az üzleteket a járvány kitörésekor, és furcsa mód a tartós élelmiszerek mellett a vécépapírt vásárolták fel, lefosztották a polcokat. Gyorsan reagált erre a magyar tulajdonban lévő Vajda-Papír.

Fotó: Pixabay

A tulajdonos Vajda Attila közölte: éves gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország akár önellátó is lehet. Eddig átlagosan napi 2 millió tekercs vécépapírt gyártottak, de most 3 millióra emelték a mennyiséget. A vécépapírgyárban biztosan nem kell elbocsátástól tartani!

 

A gazdáknak nincs home office

 

A földeken és az állatok mellett továbbra is keményen dolgoznak a gazdák, hiszen a természet nem ismeri a home office, vagyis otthoni munkavégzés intézményét: szántani és vetni kell, ha aratni akarunk. A magyar gazdák helytállnak, Magyarországon a koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány és ez a következő hónapokban is így lesz – ígéri a mezőgazdasági miniszter. A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, az alapanyagok több mint nyolcvan százalékát itthon állítjuk elő.

Ahhoz, hogy a termény, a hús el is jusson az emberekhez, a kormány több intézkedést is tett a közúti fuvarozás javítása és a kiskereskedők munkájának megkönnyítése érdekében. Nálunk nem zárták be a kis boltokat, mint más országokban.

Ahhoz azonban, hogy ez az önellátó képesség megmaradjon, a vásárlóknak előnyben kell részesíteniük a hazai termékeket – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Vegyünk hazait!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon