Létrehozva: 2019.12.13.

Játékfüggő volt a győri diák, aki leszúrta tanárát

A tanárát megkéselő győri diák és az óbudai öngyilkos egyetemista is játékfüggők voltak. Egy 10 éves ukrán kisfiú pedig öngyilkos lett, mert nem kapott meg egy számítógépes játékot. Pár napon belül három tragédia: ennyire veszélyes a játékfüggés? Vagy a tünete annak, hogy óriási baj van?

Szenvedélye volt a számítógépes játék, ezt mindenki tudta róla a suliban – mondta a tanárnőjét késsel többször megszúró győri iskolásról egy osztálytársa. Mint a Ripost megírta, H. András Csaba egy tanórán odalépett az éppen a táblára író tanárnőhöz, és késsel többször megszúrta. Az 51 éves B.-né Mónika életét két hős diák mentette meg: egyikük kicsavarta a fiú kezéből a kést, és nyomókötést tett a tanár vérző sebére, a másik pedig nem engedte el a támadót, amíg a rendőrök ki nem érkeztek.

Fotó: police.hu

Szenvedélye volt a számítógép

A tettes, H. András Csaba magának való, de jó családból érkező remek tanuló volt, semmi probléma nem volt eddig vele. Egyik szenvedélye az informatika volt. Ebben is jeleskedett, nem véletlenül választották be a csapatba, amely a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskolát képviselte a legórobot-programozó olimpián. Ám nem csak a programozást, a számítógépes játékokat is szerette. A győri késelő fiatal szülőhelyén élők és osztálytársai is megerősítették, hogy a srác számítógépes játék-függő volt. „A suliban köztudomású volt, hogy nagyon sokat játszott, a szenvedélye volt a számítógépes játék” – nyilatkozta a lapunknak egy osztálytárs. A fiú ügyvédje a Borsnak azt nyilatkozta, védence „a cellájában még jobban magába fordult. Sőt, annyira beszűkült a tudata, hogy a cselekményre sem tud visszaemlékezni” – mondta dr. Faragó Péter.

Ennek oka akár az is lehet, hogy H. András a cellájában már nem fér hozzá szenvedélyéhez, a számítógépekhez, a büntetésvégrehajtás intézményeiben ugyanis nincs sem internet, sem telefon.

Diák késelte meg a tanárt egy gyõri középiskolában Fotó:HBE Kisalföld

Csak egy mobiltelefon lehet annál a rabnál, aki ezt igényli, azon is csak az előre programozott számot hívhatja, ami a kapcsolattartójának a telefonszáma” – mondta el a Ripost-nak Orosz Zoltán, a büntetésvégrehajtás szóvivője.

Tragédiák a játékfüggés miatt

Nem ő volt azonban az egyetlen fiatal az elmúlt másfél hétben, akit játékfüggőként ért tragédia.

Az ukrajnai Khersonban vasárnap egy 10 éves fiú akasztotta fel magát. Édesanyjától egy számítógépes játékot kért, de nemleges választ kapott. Ekkor szobájába ment, és mire szülője utánament, már nem lélegzett. A rendőrség kizárta az idegenkezűséget, mindössze azt vizsgálják, volt más oka a srácnak, vagy valóban a számítógépes játék miatt végzett magával.

A Ripost úgy tudja, az Óbudai Egyetem negyedik emeletéről múlt héten kiugrott hallgató is szenvedélyesen szerette a számítógépes játékokat. Egyik ismerőse munkatársunknak úgy fogalmazott, először el sem hitte, hogy valóban az ő barátja az, aki öngyilkosságot követett el, de aztán felment a játékfórumokra, ahol látta, hogy a többi játékos valóban gyászolja Gy. Pétert. Az öngyilkosságot elkövető diák szintén aktív játékos volt, ha játékostársai még aznap értesültek a haláláról és gyászolni kezdték.

A játékfüggőséget meglévő mentális zavar okozza

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a számítógépes játék-függők a virtuális világba menekülnek a valóság elől: a függőség már egy eleve meglévő mentális zavar következménye. Az alany beszűkül és egy olyan világba menekül, ahol nem érik kudarcok, ami kiszámítható, ahol nem kell az arcát adnia, jól érzi magát. A játékfüggő mindent megtesz azért, hogy ehhez a „droghoz” hozzájusson. Egy függő esetében arra kell rájönni, hogy mi áll a dolog hátterében? A játékba meneküléssel még jobban elmagányosodik az alany, a külvilág élményeit súlyos kritikaként éli meg: a való világban nem működik az, ami a játékban igen, és ettől nem érzi magát sikeresnek, visszahúzódik és még jobban elszigetelődik társaitól.

Azt fontos leszögezni, hogy nem azért késeli meg valaki a tanárát, vagy lesz öngyilkos, mert egy gyilkosos játékot játszik, és azt elhiszi, hanem azért, mert mentális zavara van – de a játékfüggés figyelmeztető jel a hozzátartozók számára, hogy baj van!

Két magyar családirtó is játékfüggő volt

Idén augusztus 24-én egy 35 éves budapesti férfi megölte a párját, kisfiukat, sőt még a család kutyáját is, majd magával is végzett. Mint kiderült, S. Levente számítógépjáték-függő volt, annyira beszippantotta a virtuális világ, hogy néha már enni és inni is elfelejtett. „Borzalmas volt végignézni, ahogy egyre jobban eluralta az elméjét a játék. Már semmi másról nem akart beszélni, mindig csak az éppen aktuális karaktere volt a téma” – nyilatkozta a tragikus eset után a gyilkos családapa egyik barátja.

Szintén játékfüggő volt H. Jutas Csanád, a 2012-es kulcsi mészárlás elkövetője. A családirtó egy bozótvágóval és késekkel megölte nagyanyját, nagyapját, a bátyát és az apját.

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja a segélyvonalat: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékes vonalről is hívható, mindegyikről ingyenes.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij újabb gátlástalan trükkökkel próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

vg.hu

Videó: kétszer is landolt Magyarországon a világ legnagyobb repülőgépe – rejtélyes katonai szállítmányt hozhatott

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány