INSIDER

Kezdődik a jelenléti oktatás: itt vannak a pszichológus tanácsai és minden, amit tudni kell a tanévkezdésről

Ma hivatalosan is megkezdődött a 2021/22-es tanév: benépesülnek az iskolák udvarai, és ismét megtelnek zsibongással a tantermek.
  • Szerző: Ripost

A héten a biztonságos jelenléti oktatást segítve zajlik az iskolai oltási akció, a családokat pedig jelentős támogatások és könnyítések segítik az iskolakezdésnél. A Metropol összeszedte a fontosabb tudnivalókat az iskolába induláshoz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Javában tart az iskolai oltási akció

„Az oltás pajzsként védi a gyerekeket is a koronavírus ellen!” – írta Facebook oldalán Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az, hogy jelenléti oktatással indulhat a tanév, a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhető. „A negyedik hullám sajnos minket sem fog elkerülni, ezért fontos, hogy minél több fiatal is védett legyen a vírus ellen… A betegség főleg az oltatlanokat fenyegeti, ezért továbbra is fontos, hogy mindenki kérje a védőoltást!” – írta Szentkirályi Alexandra.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A napokban az iskola- és háziorvosok országszerte oltják a 12 év feletti diákokat az oktatási intézményekben. Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak pedig a jelentkezési lapot, amelyet a szülők előzetesen e-mailben megkaptak. Az első oltást követően három hét múlva kerül sor a másodikra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Idén is segíti a kormány az iskolakezdést

A szeptemberi tanévkezdés minden családot kihívások elé állít. A mostani, szokatlanul nehéz időszak után sokakat egyenesen erejükön felül terhel meg, hogy a gyermekeiknek meg tudják adni mindazt, ami egy sikeres és örömteli tanévkezdéshez szükséges. Lássuk, mi mindent kaptak vagy kaphatnak a rászoruló családok a kormány iskolakezdési támogatása keretében!

- Ingyenes tankönyvellátás minden nappali tagozatos diáknak.

- Ingyenes és kedvezményes étkeztetés nagy családos és rászoruló gyermekeknek.

- Előrehozott családi pótlék már augusztus utolsó hetében folyósítva.

- Iskolakezdési támogatás, választható cafeteria.

Ez a 2021/2022-es tanév hivatalos rendje

Első tanítási nap: 2021. szeptember 1.

Utolsó tanítási nap: 2022. június 15.

(Kivéve az alapfokú művészeti iskolák és a felnőttoktatás, ahol erről az igazgató dönt.)

A befejező évfolyamoknál az utolsó tanítási nap: 2022. április 29.

A két évfolyamos rész-szakképesítésekre való felkészítést folytató szakiskolákban: 2022. május 31.

Az első félév vége: 2022. január 21.

Az első félévi értesítők időpontja: 2022. január 28-ig.

Őszi szünet: 2021. október 23-november 1-ig.

Téli szünet: 2021. december 22-január 3-ig.

Tavaszi szünet: 2022. április 14-19-ig.

(A nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák a szünetek időpontjától eltérhetnek.)

Őszi írásbeli érettségik: 2021. október 15-28-ig.

Őszi emelt szintű szóbeli érettségik: 2021. november 11-15-ig.

Őszi középszintű szóbeli érettségik: november 22-26-ig.

Tavaszi írásbeli érettségik: 2022. május 2-23-ig.

Tavaszi emelt szintű szóbelik: 2022. június 1-9-ig.

Tavaszi középszintű szóbelik: június 13-24-ig.

A BRFK 4 közlekedésbiztonsági jótanácsa tanévkezdésre

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az iskolakezdés hónapjában fokozott rendőri jelenléttel segíti a közlekedést a forgalmas környéken fekvő fővárosi oktatási intézmények közelében. A tanítási idő kezdetén és végén a rendőrök elsősorban arra ügyelnek, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak átkelni a forgalmas úttesteken. Alább pedig néhány szülőknek szóló jótanács a budapesti zsaruktól.

  1. Ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mutassunk példát azzal, hogy bekötjük a biztonsági övet, és gyermekünktől is megköveteljük meg ugyanezt!
  2. Időben induljunk el otthonról, figyelembe véve az ilyenkor megnövekvő forgalmat.
  3. Ha a kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérjük el! Gyakoroljuk be az útvonalat, és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat!
  1. Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy tegye el a mobilt, és vegye ki a fülhallgatót közlekedés közben! A mobiltelefonálás a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe, vagy a zenétől nem hallja a közeledő autókat.

Oldjuk gyerekeink szorongását a visszatérésnél!

A jelenléti oktatásra való visszatérés egy fontos lépés, de akár szorongáshoz is vezethet a gyermekeknél. A Metropol Hal Melinda pszichológust kérdezte, milyen érzések kavaroghatnak a diákokban az első hagyományos iskolai napjukon.

„Az előző tanévkezdéshez képest, ez másfajta évindulás lesz, félelemmel, izgalommal és nehézséggel„ – mondta a szakember. „Most vissza kell illeszkedniük egy csapatlétbe. Sok gyerektől hallom, hogy izgulnak és várják, másoknál pedig hasonló a helyzet, mint az első osztályos beilleszkedésnél. Ilyenkor érdemes az ilyen helyzetekben használt technikákat bevetni – ilyenek például a csapatépítő játékok. Jobban oda kell figyelni a koncentrációjukra is: más egész nap a tanárra figyelni, mint néhány órát egy laptopon keresztül otthon.”

A pszichológus véleménye szerint van, aki nagyon várja a személyes találkozást, mások a teljesítményük miatt aggódnak, és van egy harmadik csoport is, akik megszokták, hogy az online oktatásnál kit tudnak bújni a feladatok alól, ennek azonban most vége. A változás önmagában is növelheti a szorongást a diákokban, főleg azoknál a gyerekeknél, akik korábban zaklatás áldozatai voltak, vagy akiknek a családjukon belül történt trauma az elmúlt időszakban.

A pszichológus tippjei a szülőknek

- Beszélgessenek a gyerekkel! Kérdezzék meg, mi történt velük aznap az iskolában! Kérdezzék az érzéseikről. Ha valami miatt szoronganak, akkor azt tudni fogják a szülők.

- Sportoljanak, ha lehet, csapatban! A sport szorongáscsökkentő és hangulatjavító tevékenység is egyben.

- Jót tesznek a drámajátékok, az állatos terápiák és a sportterápiák.

- Ha súlyosabbak a problémák, kérjék szakember segítségét (nevelési tanácsadók, iskola pszichológusok)! Ha családszinten történt valami, akkor családsegítő terapeutához érdemes fordulni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?