Létrehozva: 2022.01.21.

Jelentősen romlott Márki-Zay Péter megítélése

Az alapítvány felmérése szerint lejtmenetben a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

A Századvég azt írta: Az elmúlt hónapokban több konfliktus rajzolódott ki a baloldali pártok és miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter között. Egyrészt a vártnál nagyobb kihívást jelent a balliberális erőknek a közös lista összeállítása, valamint feszültségeket okozott a hódmezővásárhelyi polgármester „hetedik frakciójának”, majd az általa a választási lista befutó helyeire javasolt roma politikusoknak a kérdése. Másfelől Márki-Zay nevéhez több olyan kijelentés is köthető, melyek keretében magas társadalmi támogatottságú intézkedések létjogosultságát vonta kétségbe a politikus. A baloldal kormányfőjelöltje – egyebek mellett – a 13. havi nyugdíj visszaépítését „böszmeségnek”, a rezsicsökkentést „népbutításnak” nevezte, míg a benzinár hatósági befagyasztását „végtelen ostoba, felelőtlen döntésnek”, az élelmiszerárstopot pedig „ostoba intézkedésnek” titulálta. A politikai tér említett eseményeinek hatását vizsgálva a Századvég felmérte Márki-Zay Péter választói megítélésének alakulását.

Lejtmenetben a baloldal miniszterelnök-jelöltje

A Századvég decemberi közvélemény-kutatása rámutatott, hogy a Márki-Zay Pétert kedvelők aránya a 2021. októberi 42 százalékról decemberre 36 százalékra csökkent, továbbá a településtípusok tekintetében (főváros, megyeszékhelyek, városok, falvak) kizárólag Budapesten haladta meg a Márki-Zayjal szimpatizálók aránya (49 százalék), az őt elutasítókét (47 százalék).

Fotó: ATV

A legfrissebb kutatási adatok tanúsága szerint a múlt év végén megfigyelt trend folytatódott:

Márki-Zay Péter népszerűsége – a miniszterelnök-jelöltté válása óta – folyamatosan zuhan.

2022 januárjában a hódmezővásárhelyi városvezetővel a megkérdezettek 33 százaléka szimpatizált, amely a tavaly decemberben mért adatokhoz képest 3, 2021 októberéhez viszonyítva pedig összesen 9 százalékpontos csökkenést jelent. Ezzel párhuzamosan

decemberről januárra a baloldal kormányfőjelöltjéről kedvezőtlenül vélekedők aránya 56-ról 59 százalékra nőtt,

míg tavaly októberben még a válaszadók érezhetően kisebb hányada, 47 százaléka fogalmazott meg negatív véleményt Márki-Zay Péterről.

Márki-Zay Péter a budapestiek többségének bizalmát is elvesztette

További érdekesség, hogy a Századvég legújabb felmérése szerint Márki-Zay már a fővárosiak többségének szimpátiáját sem élvezi.

Megállapítható ugyanis, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a budapesti megkérdezettek 42 százaléka fogalmazott meg pozitív véleményt, ezzel szemben az 52 százalékuk nem kedveli a politikust.

A megyeszékhelyeken élők 35 százaléka kedveli, 56 százaléka elutasítja Márki-Zay Pétert. A balliberális kormányfőaspiráns még népszerűtlenebb a városokban és falvakban: a városi válaszadók 32/61 százalékos, a falvakban élők 26/65 százalékos arányban utasítják el Márki-Zay személyét.

Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése – mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.

Az élénkülő közéleti diskurzus megkerülhetetlen eleme, hogy a legmeghatározóbb – az emberek és vállalkozások mindennapjait érintő – kérdésekben a választók melyik kormányfőjelöltet tartják alkalmasabbnak az elvárásaiknak megfelelő politika megvalósítására. A Századvég feltérképezte, hogy a magyarok Orbán Viktor miniszterelnökben vagy baloldali kihívójában, Márki-Zay Péterben látják-e inkább érdekeik hatékony képviseletének garanciáját.

A magyarok Orbán Viktortól várják a rezsicsökkentés és a családbarát politika folytatását

A felmérés alapján fontos hangsúlyozni, hogy a megkérdezettek kétharmada (66 százaléka) úgy véli, hogy Orbán Viktor a későbbiekben is megvédené Magyarországot az illegális migrációtól, míg Márki-Zay esetében mindössze a 15 százalékuk nyilatkozott így. Hasonló képet láthatunk a rezsicsökkentés fenntartása, illetve a gyermekvédelem kérdésében is. A válaszadók többsége (62 százalék) szerint a regnáló miniszterelnök – a rezsicsökkentés révén – a jövőben is megvédené a lakosságot a növekvő energiaáraktól, továbbá

61 százalék véli úgy, hogy Orbán Viktor a gyermek- és családvédelem pártján áll, ezzel szemben a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek számottevően kisebb hányada (16 százalék) feltételezi a rezsicsökkentés megőrzését, illetve a családbarát politika folytatását (24 százalék).

Bizalmatlanság övezi Márki-Zay Péter gazdasági és munkahelyteremtési ígéreteit

A kutatás rávilágít arra is, hogy a magyarok többsége (54 százalék) szerint inkább Orbán Viktorról mondható el, hogy létrehozna, illetve megvédene munkahelyeket és talpra állítaná a gazdaságot (52 százalék), mint Márki-Zay Péterről (25 és 29 százalék). Ehhez hasonlóan a válaszadók 51 százaléka úgy vélekedik, hogy a szóban forgó két politikus közül inkább a jelenlegi kormányfő képviseli a munkából élőket, ezzel szemben 29 százalékuk eltérő véleményt fogalmazott meg. Érdekesség, hogy a magyarok fele úgy látja, hogy Orbán Viktor képviseli a jövőt, azonban 31 százalékuk szerint ez Márki-Zay Péterről mondható el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán