INSIDER

Jöhet egy új koronavírus, melyre nem hatnak majd az oltások

Van esély rá, hogy megjelenhet egy vakcinakerülő vírusvariáns. Ezt a vészjósló hírt egy angol professzor repítette világgá.
  • Szerző: Ripost

Vészjósló jövőképpel állt elő egy angol szakértőkből álló kutatócsoport. Állításuk szerint, esély van rá, hogy egy olyan koronavírus variáns jelenjen meg, amely ellen nem lennének hatásosak az eddig beadott védőoltások – írja a The Guardian.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A team a kormány hivatalos szerve, amely a vészhelyzetek modellezésével és megoldásainak keresésével foglalkozik. A szakértők legfrissebb kutatásának eredményei szerint reális esély van rá, hogy megjelenjen egy vakcinakikerülésre mutálódott variáns – számol be a brit forrás alapján a hírről a Metropol.

koronavírus

Koronavírus: fontos bejelentést tett a WHO
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Felszólították a politikusokat, hogy készítsenek vésztervet erre az esetre. Rámutattak, hogy az új variáns megjelenése minimum egy évvel visszavetné a járvány elleni védekezést, ugyanis újra azokat a lépéseket kellene megtennie az emberiségnek, amit már egyszer forgatókönyvszerűen véghez vitt.

A kutatás eredményéről Graham Medley professzor számolt be.

„Ez sajnos egy olyan eshetőség, amit a tudósoknak és a védekezést szervezőknek is komolyan kell venniük, ugyanis nagyon sok időre visszavetné a járvány elleni védekezést” – szögezte le a szakember. Hozzátette: „Egy új vírus, ami képes lenne figyelmen kívül hagyni a már meglévő immunitásunkat, ugyanabba a helyzetbe taszítana minket, ahol egy évvel ezelőtt voltunk. Egyetlen előnyünk lenne ahhoz képest, az az, hogy már tudjuk, mit kell tenni, hogy ha újra kell kezdeni a védekezést.

A professzor ugyanakkor azt nyilatkozta a lapnak, a legvalószínűbb az, hogy ha ki is kerüli az oltás adta védelmet az új variáns, a már beadott vakcinák a súlyos tüneteket, vagy a halált nagy eséllyel megakadályozzák az emberekben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?