INSIDER

Jól halad a két magyar Covid-oltás fejlesztése

Hamarosan vakcinagyár épül Debrecenben, s belátható időn belül a magyar védőoltások is megjelenhetnek a koronavírus ellen. Magyarországon jelenleg a Debreceni és a Pécsi Egyetemen dolgoznak a kutatók koronavírus elleni vakcinán. A Ripost utánajárt, mit lehet tudni a magyar oltóanyagokról.
  • Szerző: Ripost

Komoly belföldi előrelépés a koronavírus elleni harcban a hamarosan Debrecenben felépülő vakcinagyár, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be pénteken a Kossuth Rádióban. Magyarországon ráadásul nem csak vakcinagyár, de egy magyar, illetve egy magyar-osztrák fejlesztésű Covid-elleni oltás is elkészülhet a közeljövőben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Debreceni Egyetem épülő innovációs központja a Vezér utcai Egyetemi Ipari Parkban 2020. december 10-én. A háromszintes, több mint ötezer négyzetméter alapterületű központ megépítésére közel négymilliárd forintot biztosított az állam. A központ startupok, kutatócégek és az egyetem inkubációs tevékenységeinek fog helyet biztosítani.
MTI/Czeglédi Zsolt

Pécsett második generációs oltáson dolgoznak

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja és a Cebina osztrák biotechnológiai cég tavaly óta dolgozik a koronavírus elleni vakcina fejlesztésén. A magyar kutatási csoportot a vakcinák kapcsán többször is nyilatkozó dr. Jakab Ferenc professzor, pécsi virológus vezeti.

Fotó: youtube

„A Cebina osztrák biotechnológiai céggel még tavaly kezdtünk meg egy vakcinafejlesztési projektet, melyben egy második generációs modern alegységvakcinát szeretnénk előállítani. A kémcsöves, úgynevezett in vitro kísérletek részben megvannak, az eredmények kiértékelése után pedig január végén, február elején elkezdődhetnek az állatkísérletek” – mondta professzor dr. Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. A szakember hozzátette, a modern, molekuláris biológiai technológiákat alkalmaznak. A kórokozó egy kis fehérjéjét, antigénjét termelik le laboratóriumi keretek között, amit tisztítanak, s ez kerül a vakcinába.

Fotó: youtube

Már az állatkísérleteknél tartanak Debrecenben

A cívisvárosban klasszikus, első generációs oltóanyagon dolgoznak, amely a teljes, elpusztított vírust tartalmazza majd, ami nem szaporodik és nem is fertőz, ugyanakkor alkalmas a védettség kialakítására. A kutatók már az állatkísérleteknél tartanak és a becslések szerint a vakcinát még az idén törzskönyvezhetik. A fejlesztésben a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vesz részt, kétmilliárd forintos állami támogatással.

Fotó: youtube

Üdvözli a fejlesztéseket a víruskutató

Miközben a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája, ha csak szerény mennyiségben, de megérkezett hazánkba és hamarosan egymillió ember oltására elegendő orosz vakcinát kapunk, s engedélyeztetés esetén a kínaiak is készek egymillió oltóanyagot küldeni, fontos a hazai fejlesztés és gyártás – derül ki dr. Rusvai Mikós víruskutató szavaiból.

Fotó: youtube

„Mindenképpen jót jelent, ha a vakcinatermelés és fejlesztés területén is részt vehetünk, hiszen feltétlenül szükséges a hazai vakcinagyártás fejlesztése és fenntartása, még ha nem is vagyunk ezen a területen élenjárók – nyilatkozta lapunknak a szakember. Ráadásul a saját fejlesztés és gyártás teljes függetlenedést jelenthet a külföldi gyártóktól, fejlesztőktől.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?