Létrehozva: 2020.12.07.

Jön a lehűlés: ilyen időre kell készülnünk a héten

Borúsabb és csapadékosabb idő vár ránk egész héten. Senki ne hagyja otthon az esernyőjét.

Borúsabb, csapadékosabb, esősebb idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban jellemzően fagypont körül alakul a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

Hétfőn nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. A csapadékzóna lassanként kelet felé helyeződik. A szél kezdetben többfelé erős lesz, majd napközben lassanként veszít erejéből. A leghidegebb órákban 0 és plusz 8 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de északkeleten néhol gyenge fagy is lehet. Napközben 4-12 fokig melegszik a levegő, az Északi-középhegység térségében valószínű a leghidegebb idő.

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

Kedden hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Délelőtt keleten is megszűnik a csapadék, délután, este a nyugati határvidéken lehet eső, zápor. A szél megélénkül, a Dunántúlon, a Bakonyban néhol időnként megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű. A nappali maximum általában 5-10 fok között alakul, de északkeleten kissé hidegebb is lehet.

Szerdán délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Északkeleten délelőtt még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, ide csak estefelé érkezik meg a csapadék. A légmozgás élénk lesz, főleg a Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Csütörtökön a nap első felében többfelé várható eső, zápor, majd késő délutántól csökken a csapadék. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5, napközben 5 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken többnyire erősen felhős, párás idő valószínű. Keleten, északkeleten többfelé, másutt helyenként alakul ki eső, zápor. A minimumhőmérséklet plusz 1 és 5, a maximumhőmérséklet plusz 5 és 9 fok között alakul.

Szombaton és vasárnap is erősen felhős, párás időre lehet számítani. Elszórtan valószínű zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton 0 és plusz 5, vasárnap mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul. Napközben mindkét nap plusz 4-9 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Ha hihetünk az Accuweather.com előrejelzésének, akkor a téli időjárásban „váltógazdálkodás” érvényesül: miközben 2015/2016 tele a megszokottnál melegebb és csapadékosabb volt, addig 2016/2017-es tél az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg időt hozott. Az előttünk álló hideg évszak viszont ismét enyhének ígérkezik.

A nemzetközi időjárási portál Budapestre vonatkozó előrejelzése alapján decembertől nem kell tartanunk a tavalyihoz hasonló dermesztően hideg, „szibériai” téltől.

A prognózis szerint a szokásosnál enyhébb idő várható: a hőmérséklet napi középértéke december minden egyes napján a historikus átlag felett lesz. Nagy ingadozások sem várhatóak: a hónap elején jellemzően 3-4, míg a hónap második felében 2-3 Celsius-fok körül alakulhat a nappali hőmérséklet. Eközben túl alacsony éjszakai minimumoktól sem kell tartani: egyedül december 2-3-ára jeleznek előre mínusz 4 fok körüli hőmérsékletet, a hónap többi napján rendszerint már csak mínusz 2-3 fok lesz az éjjeli középérték.

Az enyhébb idő mellett a viszonylag sok csapadék is jellemzője lesz az év utolsó hónapjának: több napra is jósolnak elszórtan havazást – általában az éjszaka folyamán -, emellett jellemző lesz az ónos eső is decemberben. Jegesedés ugyanakkor csak elvétve jelenhet meg.

A december 24-ére vonatkozó jóslat alapján havazás is előfordulhat, karácsony napjaira azonban már esőzést várnak. Szenteste napján, nappal 3, éjszaka mínusz 2 fok körül alakulhat a hőmérséklet középértéke, míg karácsony első és második napján egyaránt 2 fokos nappali, illetve mínusz 3 fokos éjszakai hőmérsékletet jeleznek előre.

Szilveszter napjára esőt, ónos esőt prognosztizálnak, miközben a hőmérséklet 2 illetve mínusz 3 fok között mozoghat.

Mivel a időjárásról nagyon nehéz akárcsak egy héttel előre pontos prognózist adni, az Accuweather.com adatai becslésnek tekinthetőek.

Kedden eleinte csak a déli megyékben, majd fokozatosan másutt is vékonyodik, szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de elsősorban északkeleten és a nyugati határnál leszek tartósabban borult tájak is. Délelőtt és kora délután északkeleten még elszórtan lehet eső, a hegyekben havas eső, majd belehaladva a délutánba a nyugati határvidéken alakulhat ki néhol csapadék. A több helyen erős délkeleti szél éjszakára átmenetileg mérséklődik, majd holnap ismét megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 5 és 10 fok között alakul, de a tartósabban borult tájakon hidegebb is lehet – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat a Met.hu-n.

Szerdán délnyugat felől egyre többfelé beborul az ég, de északkeleten még számítani lehet hosszabb-rövidebb napsütésre is, ott napközben feloszlanak a ködfoltok. Északkeleten estig számottevő csapadék még nem valószínű, másutt sokfelé várható eső, zápor. Alpokalján, Bakonyban, estétől északi határnál néhol havas eső, hó is hullhat. A keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül, főleg a Dunántúlon időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul, nyugaton lesz a hidegebb, délkeleten a melegebb idő.

Ha hó nincs is, síelni már lehet Magyarországon: Eplényben megnyitották a pályákat, ahol gondoskodnak arról, hogy legyen min csúszni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán