INSIDER

Jövő nyárra eltűnnek az egyszer használatos nejlonzacskók

Tartózkodás és ellenszavazat nélkül döntött a parlament az egyszer használatos műanyag eszközök és szatyrok kivezetéséről. A júliusban elfogadott jogszabály – a klímavédelem érdekében – tovább megy az uniós irányelveknél.
  • Szerző: Ripost

Először eltűnnek a szívószálak, műanyag poharak, tányérok, egyszer használatos evőeszközök, keverő pálcikák és lufipálcák 2021. július elsejétől – az új jogszabály értelmében. Ezzel a kormány eleget tesz az EU előírásainak, ám még tovább megy: betiltják a 15 és 50 mikrogramm közötti nejlonokat, a kiflis zacskókként ismert, 15 gramm alatti nejlonok kilós termékdíját pedig a mostani 57 forintról 1900 forintra emelik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Februárban írt arról a , hogy visszatér a kosár és a cekker.

Rengeteg műanyag van, amit 15 percig sem használunk

Magyarországon évente mintegy 200 ezer tonna olyan műanyag csomagolás megy a szemétbe, amit átlagosan 12 percig használnak csak az emberek. Amikor legutóbb a Duna vízállása alacsony volt, 30 éves, szinte sértetlen tejeszacskók kerültek elő a medréből – mit sem ártott nekik az idő és a víz.

Fotó: Facebook

Sajnos ugyanígy velünk marad a többi műanyag zacskó is: a mikroműanyag ugyanis nem csak az óceánokat szennyezi, de a Duna és a Tisza vizében is kimutatták már. Az uniós klímavédelmi elvárás az egyszer használatos eszközökre és fültisztító pálcikákra vonatkozik, ugyanakkor a magyarországi rendelet előterjesztés a szatyrokra is vonatkozik.

Több üzletlánc is lépett

Nem csak szabályozás változik hazánkban, de a boltok és a vásárlók hozzáállása is. Sok üzlet zöldebb lesz, és egyre többen mennek cekkerrel bevásárolni.

A Lidl bejelentette: már nem árul műanyag szívószálakat és egyszer használatos plasztik evőeszközöket, év végéig száműzi a gyümölcsök és a zöldségek, jövőre pedig a húsáruk csomagolásánál a műanyagot. 2025-ig a szeretné a saját márkás termékei műanyag csomagolását újrahasznosíthatóvá tenni, amit a w5 tisztítószereinél már megvalósított.

Az Aldi sem árul már egyszer használatos poharat, evőeszközt, tányért és műanyag bevásárlószatyrok sincsenek a boltjaikban. Ők is vállalták, hogy 2025-re a saját márkás termékeik esetében újrahasznosító csomagolást használnak.

Fotó: Shutterstock

A Sparnál már csak kétfajta műanyag bevásárlótáska érhető el, mellettük papír szalagfüles táskát, papír hőszigetelős táskát, többször használatos környezetbarát táskát kínálnak, a pékáruhoz és a zöldség-gyümölcsökhöz pedig többször használható zacskót árulnak. A sajátmárkás vizek és üdítőitalok csomagolásához könnyebb pet palackokat gyártanak és száműzték a műanyag tojástartót.

A Tesco azt ígéri: 2020 végéig kivezeti a műanyag szatyrokat, 2025 végéig a saját termékeiknél csak újrahasznosítható anyagot használnak.

A divat és a kozmetikai láncok is fellépnek a műanyaggal szemben, nemrég beszüntette a nejlonszatyrot a KIK, a H&M, a C&A és a Rossmann is.

Nem kell zacskó, köszönöm!

A boltok mellett a vásárlók is egyre tudatosabban kerülik a nejlonszatyrokat.

Fotó: Ripost Sajnos még vannak, akik nejonzacskót használnak

Nekik nyújthat segítséget a varrónők által elindított nemkellzacsko.hu mozgalom. A honlapon megtanulható, hogy készíthető szatyor maradék anyagból, a mozgalom szatyrokra rögzíthető logója pedig anyagáron rendelhető, így még többen megismerkedhetnek és csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?