Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.09.01.

Józsefváros idén sem nyaraltathatott gyerekeket a balatoni táborában

Eltelt az egész nyár és a józsefvárosi gyermekek nem tudták használni az önkormányzat balatoni táborát, mert Pikó András polgármester nem írta alá a kormányzati támogatáshoz szükséges szerződést – állítja Sára Botond.

A józsefvárosi önkormányzatnak van Káptalanfüreden egy strandja és ugyanott, ugyan­azon a településen egy sporttábora. A tábort és a strandot 2010 előtt a balliberális városvezetés nem újította fel, évtizedekig csak használták.

A már felújított épületek két éve hiába várják a kis lakóikat (Fotó: Baranyai Attila)

„A fideszes városvezetés a tábor felújítása mellett döntött” – mondta el a Ripost7-nek Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja, a kerület korábbi polgármestere. „Az egyik fő szempont az volt, hogy ez a józsefvárosiaknak minél kevesebb pénzébe kerüljön. A veszprémi kézilabdacsapat vállalta, hogy beszáll a felújításba, edzőtáborozási lehetőségért cserében. Ez elfogadható kompromisszumnak tűnt, hiszen ők inkább a téli időszakban használták volna a tábort.”

2017-ben, amikor a kormányzattól kétmilliárd forintot nyertek a tábor felújítására, már túl voltak az újjáépítés első fázisán, és elkészültek az új épületek is. Így elszámoltak a kézilabdásokkal, és már nélkülük tervezték meg a 2. ütemet.

Sára Botond (Fotó: Ripost)

„Ezt kellett volna a jelenlegi önkormányzatnak befejeznie” – ismerteti Sára Botond. „Már megvoltak az építési engedélyek. 2019 őszén úgy adtam át a baloldalnak a városvezetést, hogy csak a közbeszerzési eljárást és a kivitelezést kellett volna lebonyolítani.”

Pikó András, az új polgármester azonban durván megcsonkította az eredeti felújítási tervet, amit az állami pénzt folyósító Emberi Erőforrások Minisztériuma ­(Emmi) nem fogadott el. A második ütemben éttermet, étkezőt, orvosi szobát kellett volna kialakítani, de azóta sem történt semmi. Az állami támogatás arra szólt, hogy téliesítik és egész évben működtetik a sporttábort.

Fotó: Baranyai Attila

„Ezzel szemben a terveket úgy alakították át, hogy továbbra is csak nyáron lenne használható a tábor” – mondja Sára Botond. „A menza méretét is csökkentették, pedig a terv az volt, hogy a tábor konyhájáról a környékbeliek is étkezhetnek, ami bevételt jelentett volna. A baloldali városvezetés ezt a bevételi forrást is elvágta.”

A kerület vezetése így elveszítette a tábor felújítására szánt állami pénzt, de Kocsis Máté fideszes ország­gyűlési képviselő közbenjárására visszakapták a józsefvárosiak a támogatást – hiába.

„Az új támogatói okiratot alá kellene írni ahhoz, hogy befejezhessék a tábor felújítását. A dokumentum hetek óta ott van a polgármester asztalán és nem történik előrelépés” – tette hozzá Sára.

Pikó András, Józsefváros polgármestere (Fotó: Hírnyolc City Magazin)

A Ripost7 kérdésére a józsefvárosi sajtós azt írta: idén 200 józsef­városi gyerek Balatonszemesen üdülhetett, miután a káptalanfüredi tábor 2015 óta felújítás alatt van. Mint írták, a korábbi terveket az állami Beruházási Ügynökség (BMSK Zrt.) nem fogadta el, ráadásul 2020-ra megváltoztak a műszaki előírások, emiatt kell új terveket készíteni, ezért húzódik a felújítás. Biztosította lapunkat: a támogatói szerződést – annak alapos átvizsgálását követően – hamarosan aláírja a polgármester.

Nincs pénz?

A józsefvárosi önkormányzat idén 28 milliárd forintból gazdálkodik. Sára Botond szerint a fideszes városvezetés alatt soha nem rendelkeztek ekkora összeggel, tehát nem felel meg a valóságnak, amikor azt hangoztatják, hogy nincs pénze a kerületnek.

Alapítvány kárpótolta a gyerekeket

A tábor felújításának idejére korábban a kerület a kispesti önkormányzattal egyezett meg, az ő táborukba vitték a józsefvárosi gyerekeket is, cserébe használhatták a józsefvárosiak strandját.

„Meg tudtuk oldani, hogy több mint 400 gyerek eljusson egy hétre a Balatonra, a jelenlegi önkormányzatnak ez nem sikerült” – mondta Sára Botond. „Mivel nyár elején látszott, hogy idén sem lesz táborozási lehetőségük a gyerekeknek, alapítványi segítséggel meghirdettük a Grund Balatont, és július közepétől augusztus közepéig nyaraltattuk a kerület gyerekeit, akik nagyon jól érezték magukat.”

S hogy eközben mi történt az önkormányzathoz tartozó, a kerület előző vezetése által felújított stranddal? Kiderül a Ripost7 augusztus 31-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

hirtv.hu

Felgyújtotta magát egy férfi a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump büntetőpere zajlik + videó

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó