Létrehozva: 2020.03.23.

Kamionsofőr a karanténból: jólesik, hogy összefogott értünk a környék

A milánói vörös zónából került hatósági házi karanténba Pluhár László, és a férfit idehaza váró felesége, Zsuzsanna. A feleség a koronavírus jellemző tüneteit mutatta, ezért mentő vitte a szentesi kórházba. Végül kiderült: a mintája negatív, mégsem fertőzött, ennek ellenére egyelőre mindketten karanténban maradnak.

Péntek 13-a babonás dátum. A Csongrád megyei Dóczi Zsuzsanna késő délután kapott egy telefont: férje pár óra múlva hazatér, de azonnal karanténba kerül. A feleség a kevés idő alatt igyekezett mindent beszerezni, amire a következő két hétben szükségük lehet. Lászlót a határon befelé jövet emelték ki a határrendészek a sorból, és rögtön beindult a gépezet. „Azonnal értesítették az otthoni hatóságokat: a polgármester, a körzeti orvos és a rendőrség is azonnal munkába lépett. A kamiont még letehettem a telephelyen, de onnan sürgősen haza kellett mennem, s szóltak, addig be se menjek a házba, amíg ki nem rakom a hatósági közegészségügyi matricát – meséli a férfi a Ripost-nak.

 

Segít az otthoni környezet

A házaspár 50 négyzetméteren él, de kertjük is van, ami nagy könnyebbség most. „Jól vagyunk lelkileg. Ha az ember a szeretett otthonában lehet, ahol a szívéhez közel álló dolgok veszik körül, akkor nem viseli rosszul a karantént” – árulja el az asszony. „Hat mentett kutyánk van, ők is itt vannak velünk, családtagként szeretjük őket. Laci füvet vág, tolja a talicskát, gondozza a kertet, amit nemigen szokott csinálni, és a hat kutya rendíthetetlenül követi minden lépését.”

 

Elhessegetik a negatív gondolatokat

„Nem engedjük meg magunknak, hogy féljünk a koronavírustól, én például azt mondogattam magamnak, amikor köhögtem, hogy csak meg vagyok fázva” – mondja Zsuzsa. Szerda reggel telefonon hívta az orvost. „Rossz ez így, hogy aki karanténban van, az nem találkozhat a körzeti orvosával, távdiagnózist felállítani nagyon nehéz” – sóhajtja Zsuzsa, és ebben a férje is egyetért. A házaspár hangján azonban csöppnyi pánikot vagy kétségbeesést sem lehet felfedezni. Azt mondják, a környékükön ők voltak az elsők, akik piros matricás hatósági karanténba kerültek, és úgy látják, rendkívül szigorúan veszik a hatóságok a munkájukat. „Naponta kétszer jön a rendőrség ellenőrizni bennünket, olyankor az ablakból kell integetnünk nekik, mert ők sem szívesen zavarják az emberek megszokott életét” – mondja a férj, aztán elneveti magát. „Tegnap a fürdőkádból ugrasztottak ki. Próbáltam megsaccolni, mikor menjek fürdeni a kerti munka után, hogy az ne ütközzön a rendőrségi ellenőrzés időpontjával, de nem sikerült. Az első napokban még furcsa volt, hogy rendszeresen ellenőrzik, itthon vagyunk-e, de már megszoktuk.”

„Minden rosszban van jó is”

Bajban ismerszik meg az igaz barát – tartja a mondás, Zsuzsáék pedig most megtapasztalhatták a településen élők szeretetét és támogatását. Elfordulás helyett ugyanis segítségben és biztatásban van részük. „Mindenki maximálisan jó hozzánk. A polgármesterünk, a főorvosnő, a rendőrség, de ezen túl a helyi Faluellátó munkatársai is mind korrekt, lelkiismeretes, tisztességes emberek. Bármikor számíthatunk rájuk. Rossz érzés kérni, pedig elengedhetetlen, hiszen szükségünk van élelmiszerre, gyógyszerre. Elismeréssel tartozunk mindannyiuknak a munkájáért!” – hálálkodik Zsuzsanna. „Minden nap kapunk enni. A reggelit és uzsonnát együtt hozzák reggel, az ebédet pedig eldobható dobozban akasztják a kapura. Nagyon jól főznek, komolyan mondom, ez egy nap még hiányozni fog – mondja nevetve Laci. S hogy milyen előnye van még a karanténnak? „Most a világon mindenre van időnk. Laci délután órákig alszik, kipiheni a több hónapos vezetéssel járó stresszt. Megtapasztalhattuk, milyen sok jóindulatú, értékes emberrel élünk egy településen. Karantén ide vagy oda, csak jó dolgok történnek velünk” – összegez Zsuzsanna. Leszámítva persze azt, hogy csütörtökön a háziorvosa végül úgy döntött, mentőt hív hozzá, és a szentesi kórházban mintát vettek tőle. Szerencsére kiderült, hogy nem koronavírus okozta a köhögést, lázat, fejfájást, így haza is vitték az asszonyt, aki már jobban van. Férje nem mutat tüneteket. Addig maradnak karanténban, amíg ezt a járványügyi szakemberek helyesnek tartják és nem türelmetlenkednek: tudják, hogy a szabályok betartásával nemcsak önmagukat, hanem a többi ember egészségét is védik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij újabb gátlástalan trükkökkel próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot