INSIDER

Kanyarójárvány van az egész világon, Magyarország a kivétel

Közzétette legújabb adatait az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a világon tomboló kanyarójárványról, a számok ijesztők. Egyre jobban terjed a betegség a körülöttünk levő országokban is. Magyarországnak az a szerencséje, hogy kötelező a betegség elleni oltás.
  • Szerző: Ripost

Egész Európában rohamosan terjed a kanyaró, 2018-ban megháromszorozódott a megbetegedések száma a kontinensen –derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája által most közzétett adatokból.

Tavaly 82596 kanyarós esetet jegyeztek fel, az elmúlt évtizedben a legtöbbet. Hetvenketten belehaltak a betegségbe, és a betegek több mint fele kórházba került. Az esetek többségét Ukrajnából jelentették, de sok volt a beteg Szerbiában, Izraelben, Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Albániában és Romániában is.

Magyarországon viszont nyoma sincs a kanyarónak. Ez a magas átoltottságnak köszönhető, annak, hogy nálunk kötelező és ingyenes a védőoltás. A szakemberek 98 százalékosnak tippelik a magyar átoltottságot, így védett sziget vagyunk Európában. A WHO célul tűzte ki mindenütt a magyarhoz hasonló átoltottságot.

Romániában az oltás beadását tömegesen kezdték megtagadni 4 éve, amikor az oltásellenesség divatba jött, így ma már 80 százalék alatt van az átoltottság.  2017-ben törvényben akarták kötelezővé tenni az oltás beadatását, de tiltakozó mozgalmak indultak, így most sem kötelező, de aki kéri, annak ingyenes.

„Amikor Romániából Magyarországra költöztünk és bejelentkeztünk a gyerekorvoshoz, első dolga volt ellenőrizni az oltási kiskönyvet" – mondta el egy anyuka a %%-nak.

„ Mivel a kanyaró elleni oltási bejegyzés olvashatatlan volt, külön igazolást beszerzését kérte, annak hiányában megismételte volna az oltást. Ennyire komolyan veszik itt a betegségmegelőzést, aminek én örülök, mert így biztonságban tudhatom a gyerekeimet."

Szlovákiában kötelező az oltás, húsz évig nem is fordult elő a kanyaró, viszont tavaly voltak megbetegedések. Kiderült, hogy Angliából hazaköltöző család beoltatlan gyerekekei terjesztették a kórt.

Csak Kárpátalján az év eleje óta 2238 esetet regisztráltak. 2018-ban nyolcan haltak meg Ukrajnában kanyaró miatt, közülük hat gyerek. Tavaly hiánycikk lett az oltóanyag, a magyar kormány 44 ezer adag vakcinát ajándékozott Kárpátaljának.

Ausztriában nem kötelező, de ingyenes a védőoltás. Tavaly 80 megbetegedést regisztráltak.

A WHO felszólította Európa 53 országát, hogy fokozza a betegséggel szembeni erőfeszítéseit. Az Európai Oltási Terv kidolgozói szerint ideje lenne létrehozni egy EU-s oltási könyvet és nyilvántartást. A WHO leszögezte: abban, hogy a kisgyermekek átoltottsága világszerte csökken, jelentős szerepe van a terjedő oltásellenességnek.

 

Európán kívül is voltak halálos áldozatok.Amerikában is küzdenek a járvánnyal, ami Washingtonból indult és több megyére átterjedt, ahol a gyerekek többsége nem kapott védőoltást.  Madagaszkáron és a Fülöp-szigeteken is voltak halálos áldozatok, ezért oltási kampányt indítottak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?