INSIDER

Karácsony Gergely beismerte: nem készültek fel a havazásra

Kiderült: nem volt elég embere a fővárosnak, ezért nem tudtak megbirkózni a hétfői pár centis hóval. Karácsony Gergely főpolgármester maga is beismerte: csődöt mondtak hétfő reggel.
  • Szerző: Ripost

Bár a havazásnak egyelőre vége, a hétfői hókáoszt nem felejtjük el egyhamar. Mint a beszámolt róla, alig pár centi hó esett, mégsem voltak letakarítva az utcák, óriási dugók keletkeztek. Egy olvasónknak három órájába telt, amíg Budakesziről beért óbudai munkahelyére, egy taxis elmondta, hogy hajnal fél 3 és reggel 9 között járta a várost, de csak egyszer látott hókotrót. A történtek után rendkívül cinikusnak tűnik Tüttő Kata főpolgármester-helyettes november 8-án posztolt nyilatkozata, miszerint „megnéztem a hókotrókat, megvannak, jöhet a hó.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2012. február 15.
Hókotró gép szórja az utat a sûrû hóesésben a budapesti Kossuth téren.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egy nappal később kiderült az igazság: a munkaerőhiány miatt nem küldték ki a hókotrók jó részét! A még hétfőn délelőtt kereste meg az FKF Nonprofit Zrt. sajtóosztályát kérdéseivel, arra kerestük a választ, hogy miért csak 69 géppel takarítottak, miközben november 15-én még arról számoltak be diadalittasan, hogy „felkészültünk a télre, 113 gép várja a bevetést”.

A választ csak kedden kaptuk meg. „Az FKF Nonprofit Zrt. a 2019/2020-as télen 103 célgépet tud bevetni.” Ám következő mondatukban ezt már meg is cáfolják. „Részben a munkaerőhiány miatt, részben pedig azért, mert a járművek magas átlagéletkora miatt elég sok a kieső idő, nem tudunk teljes járműparkkal munkát végezni.”

Vagyis a géppark egyharmada gyakorlatilag használhatatlan. De ha így van, akkor november 15-én miért mondták ennek az ellenkezőjét? Arról nem beszélve, hogy ha munkaerőhiány van, miért nem kezdtek el korábban embereket toborozni a télre?

A kudarcot Karácsony Gergely főpolgármester is beismerte, mint tegnap a hvg.hu-nak nyilatkozta, „nem elégedett azzal, amit az FKF nyújtott hétfőn”. Ahogy fogalmazott:

„A szűk keresztmetszet a munkaerőhiány miatt, nem sikerült elég embert leigazolni, ezt súlyosbítja az elavult géppark. De a kibúvóknak ilyenkor nincs helyük, tudom, az ügy kezelésében elégtelent kapott a cég, ennek lesz következménye.”

A kérdésünk az, hogy elkezdtek-e munkaerőt toborozni, vagy a következő kisebb hóesésnél megint megbénul a város?

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?