INSIDER

Karácsony Gergely vezetése alatt romparkká váltak a közparkok

A legelemibb karbantartási munkálatokat sem végezték el a fővárosi önkormányzat kezelésében álló közparkokban.
  • Szerző: Ripost

Áldatlan állapotok uralkodnak Budapest közterein! A baloldali városvezetés, élén Karácsony Gergellyel, mostohán bánik a zöldterületekkel: videó tanúskodik róla, hogy a Népligetben, a Gellérhegyen és a Városmajorban balesetveszélyessé váltak a közterületek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hiába itt a jó idő, és szeretnének egyre többen Budapesten is időzni a szabadban, a Karácsony Gergelyék vezette fővárosi parkokban még az alapvető karbantartási munkákat sem végezték el, helyenként balesetveszélyes körülményekkel, illetve kérdéses közbiztonsággal találkozhatunk.

Szétmálló környezet, zaklató emberek

A Magyar Nemzet stábja fényes nappal elképesztő dolgokat tapasztalt a Népligetben.

„Épphogy beléptünk Budapest legnagyobb zöldterületére, az erősen lepusztult állapotú Planetárium melletti omladozó, összegraffitizett lépcsősornál egy alak máris furcsán integetve közeledett felénk„ – írja a lap. A mezítlábas, erősen vérző lábú férfi cigarettát akart kérni tőlük, és miután hiába közölték a lap munkatársai a gyanús külsejű férfival, hogy nem dohányoznak, a férfi egyre agresszívebben viselkedett.

 

A környezet sem volt biztatóbb

A Népliget veszélyessé vált: több helyen éktelenkednek funkciójukat vesztett, veszélyes betontömbök, amelyekből rozsdás csövek állnak ki. Ráadásul a parkban mindenfelé botlásveszélyt hordoz a hiányos, szétmálló kövezet, a zöld részeken pedig elsőre nehezen észrevehető gödrök is találhatók.

A játszótér is messze van az ideálisnak nevezhető állapottól: egy családanya arról panaszkodott, hogy még vizet sem tud ereszteni a közkútból a hároméves kisgyermekének, mivel a hiányos talapzatú, ingó szerkezet körül bokáig áll a sáros víz.

Kibelezett lámpák, szemétkupacok

Hasonlóan borzasztó a helyzet a világváros legismertebb helyszínén is. A Gellérthegy hemzseg a kibelezett lámpáktól és a szemétkupacoktól, de az omladozó, hiányos lépcsősorok sem ritkák a környéken.

A Szabó Dezső sétány egyik kőlépcsőjén egy idősebb hölgy csak a párjának köszönhetően nem esett el, mert nem vette észre, hogy a teljes alsó sor hiányzik. Volt olyan kiránduló, aki arról számolt be, hogy ezen a helyen már többeknek kificamodott a bokája.

A sétányok melletti hulladéktárolók színültig megteltek, láthatóan nem ürítik, a játszótér melletti illemhely „technikai okok miatt nem üzemel”. A közvilágítás hiánya is balesetveszélyt okoz, egyes lámpaállványok kibelezve, világítótest nélkül állnak.

Érthetetlen, hogy a környezetvédelmet zászlajára tűző, a zöldfelületekért látványosan aggódó baloldali városvezetés a törvény által előírt minimum karbantartást sem végezteti el a zöldfelületeken.

Érdekes módon az egyébként építés alatt álló Városliget sokkal rendezettebb képet mutat. Amellett, hogy e pillanatban is számos beruházás megvalósítása zajlik a közparkban (köztük a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum), a Liget Budapest projekteket menedzselő Városliget Zrt. szinte az összes lepusztult, elhagyatott, rozsdás, graffitis épületet elbontotta, s jelenleg az utolsó ilyen épületet dózerolják le. A felszabadult részeken pedig – ahol nem jön létre új kulturális célokat szolgáló épület – parkosítanak. Nem mellesleg a Városliget minden nyilvános illemhelye üzemel. A városligeti nagyjátszótér, a Városligeti Sportcentrum, a futókör a saját kategóriáikban a legjobbnak számítanak Budapesten, az újonnan létrejött gasztrohelyek pedig meglehetősen népszerűek. A parkot még inkább látogatóbaráttá teszi, hogy az új Néprajzi Múzeum mélygarázsának köszönhetően könnyen és kényelmesen megközelíthető autóval is – írja a Magyar Nemzet.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?