INSIDER

Karácsonyék lebuktak: fizetésemelést adtak a járvány idején a fővárosi bizalmi cégvezetőknek

Karácsony Gergely a különleges jogrend általi felhatalmazást kihasználva a fővárosi cégek vezetőinek jelentős fizetésemeléséről döntött.
  • Szerző: Ripost

A Párbeszéd főpolgármestere a járványra hivatkozva évi 40 százalékos vezérigazgatói prémiumra adott lehetőséget, amivel eltörölte a Tarlós István főpolgármesterségének idejére jellemző szigorú bérpolitikát.

Fotó: mti

Az új rendszer szerint a fővárosi cégvezetők jövedelme a hasonló állami társaságok vezérigazgatói személyi alapbérének 60, illetve 80 százaléka között határozható meg.

Amennyiben a MÁV első emberének tavalyi adatok szerinti havi ötmilliós bére lesz az etalon, akkor akár havi négymilliós apanázst is felmarkolhatnak egyes budapesti cégvezetők – jegyzi meg a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely arról is döntött, hogy a cégvezéreknek az úgynevezett teljesítménybérét az éves alapbér eddigi 15 százalékáról újra emeljék fel 40 százalékra.

Szintén a Covid-19 vírusra hivatkozva Karácsony Gergely 43 fővel növeli a főpolgármesteri hivatal létszámát is, döntően kommunikációs és koordinációs többletfeladatokra hivatkozva. Az adóiroda létszámát többek között azzal az indokkal bővítik, hogy „a várható iparűzésiadóbevétel-kiesés ellensúlyozása az adóigazgatási apparátus megerősítését is szükségessé teszi”. A határozat ugyan nem szól róla, de az adóiroda létszámának bővítése súlyos megszorításokat, a fővárosiak megsarcolását vetíti előre. A mostani létszámbővítés az általános tartalék terhére közel 226 millió forintba kerül csak az idei évben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?