INSIDER

Karikó Katalin is szerepel az új magyar vakcinaprojektben, íme a részletek

Nyolc szakember vesz részt az új magyar vakcinaprojektben, mely bevallottan külföldi alapon nyugszik, de abszolút hazai fejlesztés.
  • Szerző: Ripost

Viccesen zseniális a Szent Efrém Férfikar friss feldolgozás-átirata, az új magyar vakcinaprojektben pedig – egész pontosan a dalszövegben – több szaktekintély, így Merkely Béla, Szlávik János, Rusvai Miklós és Karikó Katalin is helyet kapott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, mielőtt átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalin ráadásul lájkolta is Rocco Granata 62 éves sikerdala, a Marina átköltését, mely Vakcina címmel született újjá.

Karikó Katalin is lájkolta a Szent Efrém Féfikar produkcióját (Fotó: Karikó Katalin Facebook-oldala)

A Szent Efrém Férfikar hivatalos YouTube-csatornájára az Ápolók Nemzetközi napján, azaz május 13-án felkerült videót – melyet itt most te is megnézhetsz – eddig mintegy 35 ezren látták már.

A formáció (Bubnó Tamás, Bubnó Már, Edgár Balázs, Oláh Marci, Tóth Péter, Rácz Ambrus, Bubnó Lőrinc, Papp Viktor) a kliphez mellékelte annak szövegét is, így bárki velük énekelheti a Vakcina című dalt.

Szent Efrém Férfikar

A népszerű énekegyüttesét 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt.

A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János kárpátaljai pap férfikari liturgiája révén. Innen pedig egyenes út vezetett Liszt Ferenc ismeretlen, de végtelenül gazdag férfikari műveihez, majd pedig Bartók Béla férfikórusra írt zseniális darabjaihoz. A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy, magyar mesterek férfikari munkássága lett.

Számos belföldi és külföldi rangos fesztiválfellépés hatására több kortárs zeneszerző hallotta és szerette meg a Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását – ennek köszönhetően többen komponáltak műveket a kórusnak. Manapság elmondható, hogy nem múlik el Szent Efrém koncert modern és kortárszenei kompozíciók előadása nélkül.

A nyolctagú együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte. Saját sorozatot rendeznek Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű szólisták és együttesek vendégeskednek. Tizenhárom lemezük jelent meg. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek a Szent Efrém Férfikar számára.

Művészeti vezetők: Bubnó Tamás és Bubnó Lőrinc

Forrás: szentefrem.hu

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?