Létrehozva: 2021.07.20.

Kásler Miklós: egyedülálló onkológiai hálózat alakult ki Magyarországon

Magyarországon az elmúlt években Európában egyedülálló onkológiai hálózat alakult ki – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden a Debreceni Egyetemen (DE), amikor átadták az onkoradiológiai klinika új épületét.

Kásler Miklós a magyarországi onkológiai ellátás történetének felidézése után azt mondta, mára kialakult a nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált országos intézet, létrejött négy regionális centrum, amelynek része a Debreceni Egyetem, és a salgótarjáni centrum fejlesztésének befejezésével minden megyében működik megyei onkológiai centrum. Ezzel kiépült a teljes hazai hálózat – tette hozzá.

A miniszter erre alapozva kezdeményezte korábban, hogy ne csak az egyes intézményeket akkreditálják Európában, hanem egységesen az egész ellátórendszert.

Szólt arról, hogy Magyarország – 21 ország részvételével – létrehozta a közép- és a kelet-európai onkológiai akadémiát, és ez páratlan lehetőséget kínál arra, hogy homogén rendszer, partnerség alakuljon ki az európai akadémia és a régió között.

Kásler Miklós (Fotó: Facebook)

A Debreceni Egyetem ennek a rendszernek szerves része – tette hozzá Kásler Miklós, megjegyezve, hogy az intézmény az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 36 pályázatán 25 milliárd forintot nyert el fejlesztésekre, amelyeknek még nincs vége. Olyan sugárterápiás ambulanciát alakítanak ki, amely a két korszerű lineáris gyorsítóval 3D besugárzásra alkalmas – fűzte hozzá.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora arról beszélt, hogy a korszerű infrastruktúra, a jó onkológusok, radiológusok, sebészek mellett a tudományos szellemiség a legfontosabb ezen az ellátási területen, amelynek kialakításában sokat köszönhetnek Kásler Miklós miniszternek.

Bács Zoltán egyetemi kancellár a több mint kétmilliárdos beruházás átadásán emlékeztetett, hogy a daganatos betegek kezelését a legmodernebb körülmények között lehetővé tévő beruházás első üteme 2013-14-ben kezdődött, akkor készült el az épület, amelynek teljes befejezéséről 2018-ban döntöttek. A kancellár jelezte: további pályázati forrásokból bővítik a berendezéseket, hogy a regionális centrum „szerepnek” maradéktalanul meg tudjanak felelni.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint példaértékű és országosan egyedülálló, ahogy a Debreceni Egyetem a forrásbővítés terén az üzleti szférával való együttműködésben is eredményes.

Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke azt emelte ki, hogy az onkoradiológiai klinika új, 3400 négyzetméteres épülete lehetőséget ad az eddig szétszórtan működő onkológiai egységek összevonására.

Az intézetben évente mintegy kétezer új daganatos járó-, illetve fekvőbeteget kezelnek. A klinika a legmagasabb progresszivitási szinten az országos ellátási feladatok mellett mintegy egymillió lakos sugárterápiás ellátásáért felel, hiszen Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részének ellátása is az intézmény feladata – hangzott el az átadáskor.

Magasan átoltott országokban, többek között Izraelben egy hét alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma – mondta ugyancsak Kásler Miklós az Életközelben eheti adásában. Angliában, Hollandiában és számos más európai országban meredeken emelkednek a fertőzésszámok. Tehát nyilvánvalóan itt is az várható, hogy ugyanúgy, ahogy az első 3 hullám esetében, Magyarországot is eléri a fertőzés – tette hozzá. Az emberi erőforrások minisztere az interjú során beszélt az ellenanyagmérésekkel kapcsolatos tévhitekről, a vakcinák hatásvizsgálatáról és a lehetséges harmadik oltásról is.

Várható, hogy ugyanúgy, ahogy az első 3 hullám esetében Magyarországot is eléri a fertőzés. Az ellenanyagmérésekkel kapcsolatban kiemelte: különböző laborokban különböző módszerekkel történnek, az eredményeket emiatt nem lehet összehasonlítani. Azt mondani, hogy az ellenanyag szint és a védettség azonos fogalmak, ez rendkívül súlyos kijelentés és nem igaz. Utasítottam a Népegészségügyi Központot, hogy dolgozza ki a laborok hitelesítésének nemzetközi módon elfogadott formáját – hangsúlyozta rá a tárcavezető.

A Miniszter az interjú során beszélt a vakcinák jelenleg is zajló hatásvizsgálatáról. A február 15 és május 15 között zajló epidemiológiai vizsgálatról elmondta: milliónyi átoltott ember megfertőződésének az arányait határozták meg. Rámutatott: a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 % között van.

Ez rendkívül értékes számsor, mert nem az ellenanyaghoz, nem a sejtes immunitáshoz kötődik, hanem gyakorlati eredményekre támaszkodik.

Emlékeztetett: Európában a legsikeresebb védekezést Magyarország mutatta fel az első hullám esetében járványügyi intézkedések rendkívül gyors bevezetésével. Ugyanilyen sikertörténet a harmadik hullám letörése.

Mivel a nyugati vakcinák sem mennyiségben, sem szállítási időtartamban nem megfelelőek, a keleti vakcinákat is alkalmaztuk Magyarországon. Tények igazolják, hogy a keleti vakcinákkal legalább 5600 magyar ember életét mentettük meg – mutatott rá a miniszter.

A lehetséges harmadik oltásról elmondta: minden egyes vakcináció hatása minden életkorcsoportban, de elsősorban a 60 év felettiek esetében az idő múlásával gyengül. Emlékeztetni kell az immunapparátust arra, hogy a veszély fennáll. Hozzátette: a világ egyik legjobb egészségügyével rendelkező Kanadában a harmadik oltást más vakcinával adják, mint az első kettőt.

Nem ismerünk olyan biológiai jelenséget, ami akadályozná azt, hogy a gyermeket be lehessen oltani – válaszolta arra a kérdésre, hogy oltható-e a 12-18 év közötti korosztály.

A beszélgetés végén hangsúlyozta: annak ellenére, hogy visszakaptuk a szabadabb életünket, a vírus itt van és oltakozni kell. Közegészségügyi, járványügyi intézkedésekkel már harmadik hullámot sem lehetett megakadályozni, csakis oltással. Az indiai mutáns esetében ez fokozottan érvényes.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast