INSIDER

Kecskefarm menti meg a karácsonyfákat

Ne dobd ki, ajánld fel! Egy kecskefarm örökbe fogadja és kiülteti azokat a gyökeres karácsonyfákat, amik az ünnepek elteltével a kukában végeznék.
  • Szerző: M. N.

Érdekes kezdeményezést indított a Gyula melletti Szanazugon élő Püspöki Zsolt. A helyi kecskefarm tulajdonosa „örökbe fogadja” a helyiek karácsonyfáját.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Forrás: Ripost

„Szanazug híresen zöld”

– kezdte a sajtgyártással foglalkozó férfi.

– De az utóbbi évben nálunk a kecskefarmon és a szomszédoknál is tönkrementek az élő fenyők, ki kellett vágni őket. Eközben meg sokan azért nem vesznek gyökeres fenyőt, mert később nem tudják hova tenni. Zsolt kitalálta, hogy ha Gyulán valaki gyökeres fenyőfát vásárol, akkor az ünnepek után ne kidobja, hanem adja oda neki, ő pedig elülteti azokat.

Forrás: Ripost

Akármilyen fát nem tud átvenni a kecskefarm tulajdonosa.

- Fontos, hogy gyökeres fenyőfát vegyünk

– mondta Zsolt.

A karácsonyi szezonban egy kicsit „vigyázni” kell rá, néha meg kell locsolni, hogy ne száradjon ki. Az ünnep után két gyűjtőponton veszem át őket, majd a fenyőket egy fóliasátorba teszem, hiszen megszokták a lakásban a 25 fokot, így nem rakhatjuk ki egyből a mínuszokba. Ha csak a fele éli túl, már akkor többet értünk el, mint ha kidobtuk volna őket. Szeretném, ha sok helyen kezdeményeznének hasonlót, hiszen így sokkal zöldebb lehetne Magyarország.

Kölcsönözni is lehet a fenyőt

A budapesti Kőbányai úton lévő Oázis Kertészetnél vásárolt cserepes élő fenyőt január elején vissza lehet vinni a boltba, és aki bemutatja a nyugtát, levásárolhatja a fa árának felét.

Forrás: Ripost

A németek „letétbe teszik” a karácsonyfákat

Németországban országos rendszer működik a gyökeres fenyők visszavételére. Ha valaki megvesz egyet, és gondozza, akkor az ünnepek végén elszállítják egy telepre, elültetik és felcímkézik. A következő karácsonyon a tulajdonos vissza tudja vásárolni egy minimális összegért, amennyibe a gondozása került.

És ezeket olvastad már?